Enormități și baliverne

Published on ianuarie 24th, 2016 | by Adrian-Paul Iliescu

3

Vintilă Horia, sau lamentabila elită

Am tot spus că, la noi, ceea ce șochează nu este nivelul intelectual și moral redus al maselor, cât cel lamentabil al elitelor. Iată o probă.

Vintilă Horia, elogiat de intelectualii de dreapta (vezi, bunăoară, exclamațiile incalificabilului Cristian Bădiliță) ca publicist naționalist (gândirist) prolific, mare scriitor (câștigător al Premiului Goncourt în 1960) și figură nobilă a exilului românesc, își trădează stupefianta mentalitate primitivă atunci când, în memoriile sale (Memoriile unui fost săgetător, Vremea, 1915), lansează următoarele enormități: românii au participat la atacul nazist contra URSS pur și simplu pentru a lărgia aria omeniei… întrucât poporul român este SINGURUL depozitar al ideii de omenie:

„Românul, în mod inconștient, fără îndoială […] a mers în Rusia ca să integreze acel spațiu la spațiul omeniei, concept greu de tradus în altă limbă, și care nu are nimic de-a face cu drepturile omului. […] Însă cine, în afară de noi, înțelege cum trebuie conceptul de omenie? Vreau să spun că o valoare umană esențială este pe punctul de a fi consumată în neștire și epuizată, pentru că e reprezentată de un popor prea mic, prea asuprit, mereu împiedicat de a impune oamenilor o tehnică de a fi, care ar deveni salvatoare pentru toți.” (op. cit., pp. 200 și respectiv 202).

Să reținem, deci:

1/nimeni altcineva, în afară de români, nu înțelege cum trebuie conceptul de omenie

2/valoarea esențială a omeniei e reprezentată doar de români (din păcate, un popor mic, asuprit)

3/dacă românii nu ar fi împiedicați de alte popoare, ei ar IMPUNE oamenilor o tehnică de a fi salvatoare pentru toți…

Cu asemenea „elite”, nu ne putem plânge că n-am avea pretutindeni reduși mintal…

Există, bineînțeles, naționaliști inteligenți. Cu Vintilă Horia (și alți reprezentanți ai „elitei” locale), intrăm însă în galeria nemuritoare a naționalismului cretin.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,


About the Author3 Responses to Vintilă Horia, sau lamentabila elită

  1. Radu says:

    Perfect observat si ilustrat! Nu sunt nevoie mai multe cuvinte sau analize.

  2. Radu Negru says:

    HORIA Vintila (pe numele lui adevarat CAFTAGIOGLU Vintila – 1915-1993) nu a fost numai „gandirist”, ci era redactor si la alte publicatii de extrema dreapta, ca de pilda „Porunca Vremii” si „Sfarma Piatra”, asa cum se arata in cartea „Ideea care ucide” (Ed. Noua Alternativa – 1994)

  3. cozubas says:

    Fara cuvinte ! )))

Back to Top ↑