Focus

Published on iunie 19th, 2016 | by Florin Platon

0

Prima dată au venit pentru Julian Assange

“Cum putem să ne aşteptăm să prevaleze dreptatea, când nu e nimeni pregătit să se sacrifice pe el însuşi pentru o cauză dreaptă?” – Sophie Scholl

Eveniment: First they came for Assange

Participă: Julian Assange (live din ambasada Ecuadorului de la Londra), Yanis Varoufakis și Srecko Horvat (live de la Bruxelles)
Organizat de: Diem25
Data: 19 iunie 2016, ora 21.30
Locație: Tranzit (Gazelei 44, București)

Pagina evenimentului pe Facebook »

Prima dată au venit pentru Sophie Scholl. Era o studentă de 23 de ani, din Germania şi distribuia împreună cu fratele ei, flyere împotriva războiului. Era 1943 şi Scholl era o activistă anti-nazistă şi membră a unui grup de rezistenţă nonviolent, în Germania lui Hitler. Chema cetăţenii germani să reziste naziştilor prin mijloace paşnice. A fost condamnată pentru trădare şi executată împreună cu fratele ei.

Prima dată au venit pentru cei diferiţi. Ţi-au spus cine sunt aceştia, cum îţi ameninţă modul de viaţă, prosperitatea, drepturile. Ei sunt refugiaţii şi emigranţii. Înainte, cei diferiţi erau evreii. Şi noi am făcut trenuri, am făcut lagăre, am făcut camere, am făcut incineratoare. Şi în final… le-am pus într-o pagină, într-o carte de istorie şi am închis-o.

Prima dată au venit pentru duşmani. Ei răspândeau teroarea pe străzile noastre curate şi liniştite şi noi a trebuit să le bombardăm oraşele, să le ucidem familiile, să le ardem casele. Numele lui era Van der Lubbe, era un zugrav şomer, emigrat de curând în Germania, şi comunist. A fost acuzat că a dat foc clădirii Parlamentului German. Era 27 Februarie 1933. Chiar a doua zi, majoritatea libertăţilor civile au fost suspendate în Germania, iar în luna următoare, Hitler devenea dictator al Germaniei, prin “Actul de Împuternicire”.

Numele lui era Herschel Grynszpan, un Evreu, şi a fost acuzat de asasinarea unui diplomat german. Era o noapte din Noiembrie 1938, “Noaptea de Cristal” şi în acea noapte circa 100 de Evrei au fost omorăţi pe stradă şi alţi 30.000 arestaţi şi deportaţi în lagărele naziste. Era începutul a ceea ce s-a numit “Soluţia Finala” şi Holocaustul.

Prima dată au venit să te protejeze. Ţi-au pus un televizor în faţa ochilor şi o armă în mână. Şi ţi-au cerut să te aperi pe tine şi libertatea ta, omorînd pe alţii în ţări îndepărtate de care nici nu ştiai. Era o noapte de sfârşit de August, când o staţie de radio din Gleiwitz, Germania, a fost atacată de nişte persoane îmbrăcate în soldaţi polonezi şi a dat pretextul pentru invazia germană a Poloniei. Era 1939 şi a marcat începutul celui de Al Doilea Război Mondial, cu peste 60 de milioane de oameni ucişi, Holocaustul, Atacul Nuclear şi cel mai inuman şi destructiv act din existenţa Umanităţii.

Prima dată au venit pentru Socialişti şi nu am zis nimic împotrivă –
Pentru că eu nu eram Socialist.

Apoi au venit pentru Sindicalişti şi eu nu am zis nimic împotrivă –
Pentru că eu nu eram Sindicalist.

Apoi au venit pentru Evrei şi nu am zis nimic împotrivă –
Pentru că eu nu eram Evreu.

 Apoi au venit pentru mine – şi nu mai era nimeni rămas să vorbească în apărarea mea.

„First they came …” – Martin Niemöller.

Tags: ,


About the Author

este cel mai vizibil reprezentant al mișcării DIEM25 (inițiată de Yanis Varoufakis) în România.



Comments are closed.

Back to Top ↑