Focus

Published on februarie 15th, 2017 | by Lucian Sârbu

33

Cine răspândește #fakenews ?

În această perioadă agitatissimă putem vedea și cine răspândește așa-zisele „fake news”, adică „știri false”, în spațiul public românesc. Sigur, metoda pe care o propunem mai jos nu e infailibilă și nu îi vizează pe toți răspândacii, ci doar pe o mână dintre ei. Dar să vedem despre ce e vorba.

Ieri a fost dat publicității un sondaj de opinie realizat în perioada 7-11 februarie de ISSPOL la cererea câtorva ONG-uri implicate în organizarea protestelor din Piața Victoriei. Sondajul privește chestiuni de actualitate, inclusiv opțiunea de vot și pe cine vede populația ca fiind vinovat / -ți de actuala criză politică. Probabil din cauză că rezultatele erau mai mult decât neconvenabile celor care au comandat sondajul, ele au fost prezentate într-o formă un pic „prelucrată”, adică:

– la întrebarea privitoare la intenția de vot au fost incluse și răspunsurile celor care au zis că „nu știu / nu răspund”, adică PN – Partidul Nehotărâților, astfel încât opțiunea de vot pro-PSD era de numai 31%:

– la întrebarea privitoare la „vinovații” de tensiunea politică de acum, la răspunsul „coaliția de guvernare” au fost băgați la grămadă Liviu Dragnea, guvernul, Min. Justiției, fostul ministru Iordache, astfel încât pe primul loc iese la mare distanță această nebuloasă numită „coaliția guvernamentală”, cu 52%, și pe locul al doilea președintele Iohannis, cu 28%:

Cum ar trebui să citim cifrele

Privind mai atenți cifrele observăm, așadar, că, de fapt, intenție de vot nu au prezentat decât 59% dintre respondenți, iar dintre aceștia:

– 52,5% ar vota PSD (nicidecum … 31%);
– 28,8% ar vota PNL;
– 11,8% ar vota USR;
– 3,3% ar vota ALDE;
– 1,7% ar vota PMP.

Așadar, PSD-ul nu doar că nu a scăzut în preferințele electoratului, ba dimpotrivă, a crescut masiv (poate și prin preluarea efectivă a votanților PRU, partid cvasi-dezintegrat la doar câteva zile după alegeri). De asemenea, un alt mare câștigător este PNL-ul, în timp ce „câștigul” USR este în marja de eroare. Pe scurt, alianța PSD+ALDE ar fi votată de cca. 55% din electorat (în creștere față de 11 decembrie, și în creștere și față de rezultatele PSD-ALDE-PRU) în timp ce o eventuală alianță PNL+USR ar fi votată de cca. 40% aflându-se, de asemenea, în creștere, dar tot insuficient pentru a putea guverna. Marele perdant al tensiunii politice pare a fi … PMP-ul, ceea ce este explicabil, dată fiind ambiguitatea cu care Traian Băsescu, figura cea mai vizibilă a acestui partid, s-a poziționat față de proteste. Traian Băsescu nu poate câștiga votanți de la stânga și pare să-și fi pierdut, din cauza ambiguității, și bruma de votanți de dreapta care l-au făcut să se salte, la limită, peste pragul electoral în 11 decembrie. Absența UDMR din acest sondaj nu trebuie să ne sperie, nu invalidează câtuși de puțin seriozitatea sondajului. N-are rost să complicăm prea mult explicațiile.

În concluzie, din punct de vedere jurnalistic un titlul corect atașat unei știri care comenta acest sondaj ar fi trebuit să sune cam așa:

– „PSD – neafectat de proteste”
– „PSD își domină adversarii în ciuda protestelor din ultima vreme”
– „PSD tot ar câștiga detașat alegerile, în ciuda gafei cu ordonanța”
– etc.

Să ne uităm și la întrebarea cealaltă. În slide-ul prezentat, într-un colțișor, sub forma unei note, observăm și cum au fost împărțite procentele din oala mai mare numită „coaliția de guvernare”: Liviu Dragnea – 24%, guvernul – 12%, alianța PSD-ALDE – 12%, Ministerul Justiției – 4%.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi să facem clasamentul defalcat al tuturor factorilor luați în considerare, el ar arăta așa:

Vinovatul #1. Klaus Iohannis 28%
Vinovatul #2. Liviu Dragnea 24%
Vinovatul #3. Guvernul 12%
Vinovatul #4. Alianța PSD-ALDE 12%

Cu alte cuvinte, dintre toți cei care au o opinie, mult peste jumătate (57,7%) îi văd ca principali vinovați strict pe doi indivizi: Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, cu ceva mai multe procente pentru Klaus Iohannis (dacă ponderăm ar fi peste 31% dintre cei care au o opinie).

Și în acest caz am putea să ne imaginăm cum ar trebui să sune titlurile articolelor în cazul unui jurnalism responsabil:

– „Iohannis și Dragnea – principalii vinovați pentru tensiunea politică”;
– „Iohannis indicat drept principalul vinovat pentru tensiunea politică, urmat la mică distanță de Dragnea”;
– „Românii cred că Iohannis și Dragnea ar trebui să îngroape securea războiului pentru ca tensiunile politice să ia sfârșit”;
– etc.

Și acum să vedem cine răspândește știri false. QUALITY NEWS = FAKE NEWS.

În concluzie, ținând cont de demonstrația de mai sus, hai să vedem acum cine răspândește știri false în spațiul public:

– Hotnews: Sondaj independent: PSD este cotat cu 31%
– Realitatea.net: Sondaj independent: PSD este cotat cu 31% (probabil la fel de deontologic s-au comportat și pe sticlă)
– Ziare.com: PSD scade masiv în sondaje, ALDE n-ar mai intra în parlament
– Știri de Cluj: „PSD scăzut mult… opoziția nu urcă” (ba tocmai, că a urcat, dar nu suficient)
– Români Buni: PSD s-a prăbușit (de la 45% la 52%, da, halal prăbușire)
– Gândul.info: „31% au răspuns, însă, că ar vota cu PSD (faţă de un procent de aproximativ 45% obţinut în ultimele alegeri…)” (‘ai nu, zău… mere… pere… marmota…)
– KanalD: „PSD scade masiv în sondaje
– Republica.ro: „Dacă mâine ar fi alegeri PSD ar obține 31%” (da, și Partidul Nehotărâților 41%)
– Aktual24: cică „PSD a pierdut 15%” (mai treceți pe la clasele primare, tovarăși, să învățați adunarea și scăderea…)
etc. etc. etc.

Spre cinstea lor, nu am putut include (încă) pe lista asta „Libertatea”, „Cancan” sau „Wowbiz”, care s-ar putea să fie niște surse de știri mai credibile decât Hotnews et alii (ejusdem farinae). De unde putem trage concluzia că în jurnalismul românesc QUALITY NEWS = FAKE NEWS.

În rezumat: avem 10 oameni. 3 votează PSD, 4 nu votează, deci votul PSD în cazul unor alegeri reale nu e 3/10, adică 30%, ci 3/6, adică 50%.

Tags: ,


About the Author

Născut în 1975. Studii universitare de filozofie și de economie (specializare: marketing). A colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste culturale (Literatorul, Calende, Argeș, Observator Cultural etc.) cu proze, recenzii, traduceri, eseuri. Începând cu anul 2007 a scris sub pseudonimul „Manole” cel mai popular blog de imobiliare din România, „Balonul imobiliar”, descifrând bula imobiliară într-o perioadă în care discursul dominant nu comunica altceva decât că „economia duduie”. Autor al unui volum de eseuri intitulat „Adevăr și democrație” apărut în anul 2001 la Editura Paideia. În prezent deține propria agenție de marketing și nu este implicat politic.33 Responses to Cine răspândește #fakenews ?

 1. Pingback: Cine răspândește #fakenews ?

 2. Dezastru!
  Securitatea trebuie să fete câte un partid Albă ca Zăpada după fiecare_revoluție… agrară, organizatp cu ciobani, cu ciobani, pentru ciobani.
  USR-ul lui Plicușor Ban e pa, PDL-ul galben e pa, PMP-ul lui Băsescu cel retras de Ghiță e pa.
  Loazele soroșiste ar trebui să nu se mai asocieze cu viitoare forță politică a Securității, dacă vor să mai muște… bibanii. :))))))))

 3. Gelu Sabau says:

  Cu toata stima, ne puteti explica de unde rezulta cifrele de 52% PSD, 28% PNL etc., pentru ca eu nu vad astfel de cifre in graficele respective!
  Multumesc!

  • Lucian Sârbu says:

   Păi normal că nu le vedeți, dar am explicat de ce: pentru că graficele includ și ceea ce am putea numi generic Partidul Nehotărâților. Care nu există 🙂 Vorbim de o manipulare ieftină, o prezentare grafică a cifrelor în așa fel încât să susțină o iluzie.

   • Gelu Sabau says:

    Si de unde deduceti dumneavoastra ca cei 41% care nu si-au declarat intentia de vot ar vota exact in aceeasi proportie cu partidele existente ca si cei care si-au anuntat intentia de vot?! De unde stiti ca nu ar vota toti cu PSD? Sau de unde stiti ca nu ar vota toti cu PNL?! Sper ca va dati seama ca a aplica aici regula de 3 simpla e o grava eroare. E ca si cum ati afirma ca daca la alegerile din 11 decembrie s-ar fi prezentat alegatorii in proportie de 100%, PSD-ul ar fi castigat alegerile cu 112%!! Sper ca vedeti acum aberatia rationamentului pe care il aplicati!
    Poate corectati articolul sau ii schimbati titlul, altfel nu pot sa cred decat ca singurul principiu de dialog care ne-a mai ramas azi e acela conform caruia „manipulatorii striga manipulatorii”!
    Cele bune!

   • Lucian Sârbu says:

    Păi nu am aplicat regula de 3 simplă, cred că nu ați înțeles bine care e problema. Așadar, explic mai pe larg:

    – se dă o găleată de români luată la întrebări;
    – din găleata asta 59% au o opinie politică (știu cu ce partid vor vota), 41% nu au; în cazul unui vot efectiv asta înseamnă (dacă admitem că în interiorul țării mai sunt vreo 15 milioane de votanți) că vreo 8,5 milioane se prezintă la vot și restul stau acasă și pun murături;
    – din cei 8,5 milioane 52% votează cu PSD-ul, 28% cu PNL-ul etc.

    Așa ar fi trebuit prezentate rezultatele sondajului, nu că PSD a scăzut la 31%, ceea ce e o imbecilitate crasă.

    Comparați prezentarea acestui sondaj cu cea pe care mass-media a făcut-o unui sondaj similar din timpul campaniei: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/sondaj-psd-40-usr-19-pnl-18-618569

    Vedeți ce frumos scrie acolo?

    „Vor vota: Știu cu ce partid
    55%

    Intenția de vot
    PSD 40%
    USR 19%
    etc.”

    Sper că e suficient de clar acum.

   • Securiștii ciobanici se chinue să-i mobilizeze pe nehotărâți.

    La prezidențiale a fost simplu, au generat o emoție pentru proștii manipulabili, care nu Puie, ci Muhannis.
    La parlamentare emoția s-a lăsat așteptată nepreaavând de unde să răsară și unde să se reverse.

    Oricât de intensă ar fi ura prostovanilor din piață pentru pesedaci, argumentele propagandei securiste nu au trecere la publicul larg. Mai tăiați din abuzurile securiste, mai relaxați bugetele serviciilor secrete, transparentizați afacerile Securității, demonstrați practic că vă pasă de întreg electoratul și poate românii și-o vor face iar cu mâna lor. 😀

    P.S. Logicardul Sabau e reprezentativ pentru manipulacii propagandei.

   • Lucian Sârbu says:

    Nu, dl. Sabău chiar nu înțelege și are dreptate să nu înțeleagă. Abia acum, după o discuție mai lungă cu Aurelian Giugăl, am înțeles și eu (de) ce nu înțelege. Nu înțelege deoarece nu am precizat nicăieri că procentul de 31% raportat de mass-media „quality” e de fapt 31% din… total eșantion. Și că total partide (inclusiv „alte partide”) = 59%, nu 100%, cum ar fi normal. Eu credeam că treaba asta se înțelege de la sine din prezentările grafice (unde se vede cu claritate), de-asta nu m-am obosit să o explic. E ca și cum ai zice că dacă populația UE are 500 de milioane și PSD-ul va lua 3 milioane de voturi, adică 0,7%, atunci nici nu va trece pragul electoral… drept pentru care deducem că se află „într-o prăbușire în degringoladă”, ca să zic așa… 🙂

   • Gelu Sabau says:

    @ Lucian Sarbu
    De aia v-am si spus sa corectati articolul, pentru ca din felul in care este scris nu se inteleg aceste lucruri. I-am intrebat si pe cei care au facut sondajul daca este adevarata aceasta raportare a procentelor. Ramane de vazut daca vor da vreun raspuns.

    @ AristotelCostel
    Va las libertatea de a reinventa logica 🙂

   • @Sabau

    Chiar dacă nu te mai primește nimeni la școală, cumpără-ți un set de cubulețe și ia-o de la capăt.

 4. Dan Neumann says:

  @Lucian Sarbu: e adevarat ca astia au comparat manipulator scaderea in sondaj a PSD-ului considerandu-i ca parte procentuala din numarul tuturor votantilor, inclusiv aia care in mod clar nu au intentie de vot si nici nu voteaza (ca, de exemplu, pe 11 decembrie 2016). 31% din numarul total de votanti existent ar vota, sa zicem, cu PSD, dar aproape 50% din aia care in mod normal ies la vot tot cu PSD ar vota.

  @Gelu Sabau: Cred ca e clar ce spune Lucian Sarbu despre fake news si sofisme in sondaje platite de taberele implicate in politica locala. Totusi, Luciane, nu cred ca nu s-au produs ceva modificari procentuale in toate taberele dupa Ordonanta 13. Eu cred ca PSD a coborat in realitate, poate nu la 31%, dar sigur nici putin. Astea sunt pareri, oricum le-am lua.

  • Lucian Sârbu says:

   Păi, prin ianuarie, chiar înainte de scandalul ordonanței, apăruse un prim sondaj care dădea PSD-ul pe la 60%. Tocmai se instalaseră și anunțaseră măririle de pensii și salarii și tăierile de taxe. Așa că… a avut de unde.

  • PSD-ul coborâse rău în noaptea în care a dat OUG 13. Cât de reprezentative ar fi fost alegerile organizate în dimineața următoare?
   Între timp OUG nu prea dezincrimina, ci incrimina, și cam așa ne-am ales cu Muhannis președinte, pe o harneală de câteva clipe. 🙂

 5. Lucian Sârbu says:

  Ceva interesant: un sondaj, tot de la ISSPOL, din octombrie: http://www.evz.ro/sondajul-care-poate-arunca-psd-in-aer-1.html

  Fără comentarii. Nu mai e nevoie de comentarii.

  • Tot ce a spus Sabau s-a intamplat in realitate: :))

   de unde deduceti dumneavoastra ca cei 41% care nu si-au declarat intentia de vot ar vota exact in aceeasi proportie cu partidele existente ca si cei care si-au anuntat intentia de vot?! De unde stiti ca nu ar vota toti cu PSD? Sau de unde stiti ca nu ar vota toti cu PNL?! Sper ca va dati seama ca a aplica aici regula de 3 simpla e o grava eroare. E ca si cum ati afirma ca daca la alegerile din 11 decembrie s-ar fi prezentat alegatorii in proportie de 100%, PSD-ul ar fi castigat alegerile cu 112%!! Sper ca vedeti acum aberatia rationamentului pe care il aplicati!

   … și omul insistă… și insistă… și nu se prinde… nu poate… nici nu vrea… nici tras de mânecă… nimic… nimic… are neuronul stingher… încăpățânat.

   • Lucian Sârbu says:

    Nu, nu, îți garantez că a înțeles. Sunt aspecte pe care nu m-am obosit să le explic în detaliu, o dată pentru că se lungea articolul, a doua oară pentru că am pus prezentările grafice originale pe care era suficient să le citim în întregime ca să înțelegem care e mica porcărioară. Dar, uite, oamenii se uită doar la primele rânduri și cifre și, evident, la titlurile mari. Și dacă toată mass-media „quality” zice că, atunci așa o fi. Și ne suspendăm funcția critică și luăm pastila pe nemestecate.

    Îți dai seama ce poate fi acum pe un primar PSD de la țară dacă i se va flutura pe la nas „informația” însoțită de mesajul „hai la noi, că ăștia cade”, de vreme ce oameni cu scaun la cap au înghițit pe nemestecate chestia asta…

 6. Moscalu Mircea says:

  Precizari foarte utile. Dar exagerarea si „fake-ul” sunt in cultura noastra politica de ceva timp. Un exemplu clasic: „romanii ne-au votat” sau „x partid are un scor bun”. Corect e sa gandim ca, de fapt, doar o parte dintre ei au ales iar scorul este de fapt y, mult mic in raport cu cei care au votat, care sunt aproape jumatate din populatia cu drept de vot.

  • Corect ar fi să se respecte rezultatele alegerilor și să se evite dictatura minorității guriste. Zeci de mii de harnitori în stradă nu reprezintă o majoritate electorală.
   Legitimitatea guvernanților n-are treabă cu x și y. Există reguli simple. Doar Securitatea ceaușistă ne tot amenință cu România tăcută care le va face securiștilor… dreptate.

   • Moscalu Mircea says:

    Imi pare rau dar esti pe langa subiect. Eu nu am vorbit de legitimitate si in strada, unde am fost si am protestat, nu s-au contestat rezultatele alegerilor, deci se recunoaste legitimitatea PSD si ALDE de a guverna.

    E totusi interesant cum discursul tau l-am auzit si la unii din PSD cum ca cei care ies in strada nu respecta votul si nu ii lasa sa guverneze. Faptul ca tu comiti o asemea eroare logica e una, faptul ca o comit cei care detin Puterea e periculos.

   • Ieși în stradă cât vrei. Poți să și stai acolo. Discursul tău l-am mai auzit la copiii străzii.

 7. K says:

  Salut.

  Eu cred ca tu nu ai citit bine articolele la care ai dat linkuri. In mai toate se spune ca 31% dintre romani ar vota cu psd si 17% cu PNL, etc. Sondajul ala nu spune nimic despre prezenta la vot fiindca nu s-au pus intrebari din care sa se deduca probabilitatea ca persoanele intrebate sa mearga la vot. Adica nu se stie dintre aia nehotarati cati vor merge si vor vota in ultimul moment cu cineva sau cati din cei care vor sa voteze cu psd vor vota.
  Ce faci tu e sa tragi concluzii din date inexistente si sa dezinformezi lumea despre cum se fac si se interpreteaza statisticile din sondaje.

  • Lucian Sârbu says:

   Vedeți ultimul link din comentarii (ăla din EVZ). E tot un sondaj ISSPOL, prezentat la fel ca ăsta (pe total eșantion). Numai că ăla conține și continuarea, care e fix ca în articolul de mai sus. Pur și simplu e o prostie crasă (sau o încercare de manipulare) să raportezi opțiunile de vot la total eșantion. Cât despre eventuala intenție de vot a nehotărâților, dacă vă uitați atent la grafic veți vedea că tot PSD-ul are cea mai mare rezervă de votanți și acolo. Nu mai încercați să vă dați speranțe, că nu aveți.

   • La ăștia se îmbină nesimțirea cu prostia într-un mod cât se poate de previzibil.
    Îți garantez că ăștia nu sunt dispuși să înțeleagă nimic. 🙂

   • K says:

    Cred ca tot nu ne intelegem. Nu poti decat sa te raportezi la total esantion fiindca nu ai alta masa sigura la care sa te raportezi. Faptul ca ai o optiune politica clara nu spune nimic despre intentia de vot. E manipulare de date sa alegi ca esantion persoanele care au exprimat o optiune clara fiindca nu stii care dintre cei ce au raspuns la sondaj ar si vota.
    E dezinformare sa compari alegerile parlamentare cu rezultatele acestui sondaj fiindca la alegeri ai avut atat numarul celor care au votat cat si felul in care au votat ei.
    O prezentare sincera a acestui sondaj ar fi fost ca o parte dintre intrebarile puse sa fi fost puse din nou la inceputul lui ianuarie de exemplu si apoi sa compari diferentele intre cele doua sondaje.
    Repet: raportarea la masa totala e singura optiune ‘sincera’ la un astfel de sondaj. Ca sa se poata deduce ceva din sondajul asta trebuia facut de mai multe ori in timp ca sa se vada diferentele intre sondaje.

   • Măi. gâgă, ai articolul din octombrie 2016, se presupune că poți găsi rezultatele alegerilor din decembrie 2016 și faci o conexiune cu neuronul tău.

    Atât. Reaua voință n-o mai poți băga la înaintare. N-ai decât alternativa behăielii.

   • K says:

    Mi se pare ca site-ul asta chiar nu isi merita titlul de ‘argumente si fapte’. Tot explic ca din sondajul ala nu se poate trage nici o concluzie despre intentia de vot si ca atat autorul articolului cat si o parte agentiilor media il manipuleaza. Singurul lucru care se poate zice despre sondaj e ca numarul suporterilor PSD e dublu (aproape) fata de cel ai PNL sau de alte cateva ori mai mare decat cel al altor partide. Se mai poate zice de altfel ca pe cei mai multi romani clasa politica actuala ii lasa rece.

    Alte raspunsuri au totusi o oarecare valoare fiindca Dragnea si Iohannis sunt ambii vazuti ca vinovati principali in ceea ce s-a intamplat. Populatia de asemenea nu vede cu ochi prea favorabili guvernul, asta daca te uiti la ce cred partizanii si non-partizanii.

    Nu e prezentat sincer sondajul nici pe Hotnews et al. dar nici aici. Atat voiam sa punctez.

   • Ai sondaj și rezultate reale, un exemplu care-ți transformă toate behăielile într-un cumul de litere postate aiurea.

    Ai potențial să faci parte din „think tank-ul” care va cenzura știri.

    Tot în categoria behăielii fără limită intră și faptul că veți cenzura distribuirea pe canalele voastre securiste, ușor de evitat. 🙂

 8. Politic Scam says:

  Fain articol! Respect!

 9. K says:

  As vrea sa va rog sa moderati mai bine comentariile de pe pagina: sa le lasati doar pe cele constructive si sa eliminati trolii cu agenda (aka postaci) cum e AristotelCostel. Nu de alta dar va strica reputatia.

  Cu stima,
  K

 10. Pingback: Proteste și protestatari

 11. Lucian Sârbu says:

  Un nou sondaj, de data asta de la Sociopol, publicat pe 20 martie, confirmă poziția PSD-ului.

Back to Top ↑