Published on iunie 15th, 2014 | by Redactia
3Cine relansează războiul rece?
[ilustratia: wikimedia commons]
Realitatea pe care rusofobii nu vor să o vadă, şi pe care mass media telecomandată refuză să o observe, este că nu Rusia s-a apropiat cu capacităţile sale militare de Vestul Europei sau de SUA, ci NATO şi SUA s-au apropiat cu bazele militare de Rusia, contrar promisiunilor făcute în 1989-1990 că alianţa nord-atlantică nu se va extinde spre Est (promisiuni oficiale de notorietate publică, chiar dacă nu fixate explicit în tratate). Nu Rusia a organizat ‚revoluţii’ portocalii la graniţele statelor NATO, ci NATO a susţinut ‚revoluţii’ portocalii la graniţele Rusiei (toate regimurile ‚portocalii’ au fost violent anti-Rusia… oare de ce? Şi inspirate de cine?). Nu Rusia a susţinut o lovitură de stat la graniţele SUA (în Mexic, de exemplu), ci SUA au susţinut o lovitură de stat la graniţele ruseşti (în Ucraina). Nu Rusia susţine un regim anti-american în Mexic, ci SUA susţin un regim anti-rusesc în Ucraina. Acestea sunt fapte care nu pot fi mascate de nici o interpretare ideologică. Deci, cine relansează în fapt războiul rece? Cine lansează provocările?
Ce ar face oare SUA dacă ruşii ar susţine un regim violent anti-american în Mexic, sau ar instala baze militare ruseşti acolo? Ar accepta ei asta? Nu, desigur. Dar ruşii au obligaţia să accepte un regim violent anti-rusesc în Ucraina. Ba chiar să îl alimenteze cu gaze cât mai ieftine… Daca americanii îşi apără zonele limitrofe şi resping ideea unor baze militare anti-americane în vecinătate (aşa cum au respins rachetele ruseşti din Cuba, în 1962), acest lucru este normal şi legitim; asta e o pax americana ireproşabilă. Dar dacă ruşii îşi apără zonele limitrofe şi resping bazele militare anti-ruseşti în Ucraina, atunci e vorba de agresivitatea criminală a Rusiei! Această mascaradă va fi până la urmă foarte greu de vândut opiniei publice mondiale.
Pingback: În Irak este din nou război |
Scuzati, dar acestea nu sunt argumente, sau sunt argumente de genul „ba pe-a ma-tii”. Mai cititi, stimata Redactie, si presa internationala, cea europeana, sa vedeti cum se argumenteaza. De pilda, un articol recent din Franfurter Allgemeine, cu titlul „Putins kurze Beine”. Pareti o redactie cu sediul in Donetzk, zau, parca va aflati pe o insula…..
Degeaba ceri scuze, domnule GG (de la gagautza?), dar argumentele d-lui prof. Ad.-Paul Iliescu sunt impecabile. Te delectezi cu ziarul conservator FAZ, dar citeste si d-ta in „Freitag” articolele lui Michael Jäger sau cele din „Spiegel Online” ale lui Jakob Augstein despre aceiasi problema. Inaintarea treptata a NATO spre mijlocul Rusiei (granita Ucrainei e acum la doar 500 km. de Moscova) exprima o politica agresiva ce nu poate fi tolerata. Si nu numai de Putin…