Published on februarie 1st, 2015 | by Alexandru Mamina
0SYRIZA – de la victoria în alegeri la câştigarea puterii
După victoria SYRIZA în alegerile din 25 ianuarie a.c. am înregistrat două tipuri de reacţii critice. Comentatorii de inspiraţie comunistă îi reproşează moderaţia, negocierea cu organismele bancare internaţionale, care ar echivala cu renunţarea la radicalismul de stânga. Reprezentanţii establishment-ului (demnitari, ziarişti) manifestă îngrijorare în faţa succesului „extremiştilor”, care pare să ameninţe stabilitatea sistemului politico-financiar.
Se poate ca SYRIZA să eşueze în conformism instituţional, după cum e posibil să provoace prin contagiune un început de schimbare structurală, împrejurare în care Grecia apare ca veriga slabă a Uniunii Europene. Deocamdată nu anticipăm. Remarcăm totuşi iniţiativa de limitare a turismului all inclusive, destinată să-i scoată pe turişti din perimetrul hotelurilor şi să-i îndrepte către magazinele şi tavernele micilor proprietari autohtoni, iniţiativă care atinge pentru prima dată interesele afaceriştilor imobiliari şi ale marilor operatori internaţionali. Încă şi mai importantă este decizia Greciei de a nu se mai alinia sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, deschizând astfel o breşă în frontul ofensiv coordonat de Statele Unite ale Americii.
Pentru ca politica SYRIZA în favoarea categoriilor populare să reuşească, noul guvern trebuie să-şi asigure controlul asupra administraţiei, armatei şi poliţiei, altminteri sprijinul publicului, oricum fluctuant prin natura lui subiectivă, se poate dovedi insuficient. Dacă Alexis Tsipras nu stăpâneşte pârghiile eficiente ale aparatului de stat, riscă să fie victima unei campanii de subminare mediatică şi economică, la fel ca Salvador Allende. Abia controlul respectiv înseamnă câştigarea efectivă a puterii.
Un asemenea rezultat presupune însă timp, cu atât mai mult cu cât rezultatele economico-sociale, în măsură să consolideze susţinerea populaţiei, nu se observă în câteva luni. Ca să câştige timp guvernul are nevoie de bani, tocmai de aceea negociază cu Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Ar fi vorba aşadar de o repliere tactică, pentru a dobândi o poziţie mai avantajoasă ulterior. Apropierea de Rusia – ţară fondatoare a Noii Bănci pentru Dezvoltare – deschide la rândul ei perspectiva unei alte surse de creditare.
Revoluţia suferă mai puţin ca urmare a manevrelor conjuncturale decât din cauza frazelologiei maximaliste, care pune principiile factice mai presus de satisfacerea intereselor oamenilor reali. Adepţii schimbării pure şi dure uită că inclusiv Vladimir Ilici Lenin, când s-a pus problema salvării in extremis a puterii sovietice, a tratat şi a încheiat pacea cu Germania imperială.
Desigur, dacă temporizarea lui Alexis Tsipras corespunde unei opţiuni strategice, atunci SYRIZA va rata proiectul de stânga şi o va lua pe urma Partidului Socialist, compromis şi marginalizat. Dar dacă nu constituie altceva decât o adaptare a planurilor la împrejurări, este plauzibil ca noua conducere să reuşească, adică să amelioreze situaţia materială şi să potenţeze participarea democratică. Atunci se vor confirma temerile establishment-ului, întrucât vor vedea şi alţii că există formule de succes în afara capitalismului friedmanian, şi că monopolul popular-socialist asupra guvernării în Europa nu reprezintă o fatalitate, mobilizarea civică fiind capabilă să-l înlăture. În acel moment Grecia îşi va fi regăsit vocaţia istorică a exemplarităţii.
Comentarii recente