Ipocrizie românească
De câteva săptămâni, tot auzim personaje politice şi din presă cum deplâng soarta refugiaţilor sirieni şi cum ne vorbesc despre datoria umanitară de a-i ajuta. Concret, a-i ajuta însemnă a-i primi în ţările Uniunii Europene, a le acorda în primă fază hrană şi locuinţe, pentru ca apoi să fie deplin integraţi profesional şi în sistemul asigurărilor sociale. Prin urmare, ajutorul presupune un efort substanţial la nivelul bugetului public, pe lângă dificultăţile convieţuirii cotidiene a refugiaţilor cu autohtonii, de la blocarea porturilor şi a gărilor, până la chestiunile de igienă. Pentru generoşii de serviciu însă, cu atât mai generoşi cu cât sunt mai puţin responsabili personal, nimic nu mai contează când vine vorba de valorile absolute ale fiinţei!
Dar iată că elanul vocaţional s-a domolit deîndată ce s-a pus problema adăpostirii a peste 6000 de sirieni, adică din momentul în care umanismul a început să coste. Acum preşedintele Klaus Iohannis declară că asemenea cote sunt inacceptabile, că nu putem fi obligaţi să acceptăm un număr determinat de refugiaţi, probabil în speranţa că, lăsaţi în voia lor, aceştia vor căuta să ajungă toţi în Occident ocolind România. Cu alte cuvinte, începem să reevaluăm, să spunem că nu ne place chiar aşa. Adică e minunat să-i preia alţii, mai bogaţi, să facă ei pe consecvenţii, pentru că noi, mai lipsiţi, nu vrem să ne mai jucăm de-a salvatorii dacă trebuie să şi cheltuim câte ceva.
Rezerva autorităţilor este de înţeles la rigoare. Raportată însă la retorica anterioară denotă o ipocrizie crasă, ca de altfel şi a jurnaliştilor inflamaţi, liberi oricând să găzduiască provizoriu o familie de emigranţi cărora le plâng de milă. Suntem, cum s-ar zice, principiali pe seama altora şi pragmatici pe socoteala noastră.
De fapt, România se eschivează lamentabil de la asumarea unei poziţii coerente. Nu este în stare să practice umanismul universalist până la capăt, dar nu are nici tăria Ungariei de a declara pe faţă ca nu-i doreşte pe refugiaţi. În absenţa unei politici proprii asumate, indiferent care ar fi aceea, încearcă să puncteze la capitolul imagine televizată. În mod simptomatic pentru spiritul public, se valorizează aparenţa bidimensională în detrimentul structurii autentice a profunzimii.
Comentarii recente