Published on decembrie 5th, 2015 | by Ileana Dascălu
0Monbiot: au ajuns țările dezvoltate să economisească realmente resursele prin tehnologiile moderne ?
Într-un articol recent publicat în The Guardian şi pe blogul său personal, jurnalistul George Monbiot aduce în discuţie conceptul de dezvoltare sustenabilă, în jurul căruia s-au dezvoltat o întreagă literatură de cercetare şi numeroase iniţiative de politici publice, pentru a atrage atenţia asupra unei posibile incompatibilităţi fundamentale între dezvoltarea economică şi conservarea resurselor.
Principalul argument al lui Monbiot este : pretenția că s-a produs « decuplarea » creşterii economice de consumul de resurse – în sensul că s-a ajuns la economisirea de resurse odată cu dezvoltarea tehnologiilor care generează mai multă eficienţă în procesarea şi folosirea acestora – este nefondată şi ea se bazează pe o modalitate greşită de calcul.
De regulă, subliniază Monbiot, pentru a ajunge la concluzia că dezvoltarea economică şi conservarea resurselor sunt nu doar compatibile, ci şi, în fapt, posibile, analizele de profil ţin seama de materiile prime extrase de state şi schimbul de produse între state (import-export), pentru a calcula « consumul material intern ». Cu toate acestea, în contextul actual, în care statele puternic industrializate extrag şi procesează materii prime din/în alte state, o astfel de analiză conduce în mod greşit la concluzia că statele bogate folosesc mai puţine resurse decât folosesc de fapt.
În realitate, evoluţiile economiilor statelor bogate tind să îndreptăţească mai degrabă scenariul că mai multă dezvoltare nu conduce la mai multă eficienţă în folosirea resurselor. În mod asemănător, nici reducerea emisiilor proprii de gaze cu efect de seră ale acestor state nu are impactul dorit pentru dezvoltarea sustenabilă, fiind puternic contrabalansată de emisiile generate de importurile acestora.
Argumentul lui Monbiot şi studiile pe care le evocă sunt de natură să semnaleze că ne-am putea găsi într-o profundă eroare, pe care optimismul întreţinut de decidenţii politici, economişti şi o parte a comunităţii academice, o perpetuează: aceea că economiile se pot dezvolta în acelaşi ritm şi în acelaşi mod ca până acum, pentru că tot ele vor genera, indirect, acele mecanisme care să permită conservarea resurselor de care vor avea nevoie generaţiile viitoare.
Articolul original poate fi consultat la :
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/24/consume-conserve-economic-growth-sustainability
http://www.monbiot.com/2015/11/24/false-promise/
Comentarii recente