Lacrimile bancherilor. Despre legea dării în plată.
Așa cum am anticipat în decembrie, și cum de altfel se aștepta foarte multă lume, președintele Klaus Iohannis s-a lăsat impresionat de lacrimile de crocodil ale bancherilor și a reîntors spre parlament „Legea dării în plată”. Aceasta riscă să ajungă acum înapoi la promulgare într-o versiune emasculată, din care s-au eliminat la cererea lobbyului bancar, probabil pe baza principiului patentat de Caragiale: „Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic.”, exact prevederile care ar fi putut face din această lege una istorică.
Dar, dacă tot vorbim de lacrimi, nicăieri nu le vom găsi mai abitir decât în poveștile oamenilor care au ajuns astăzi în nefericita situație de a se vedea băgați în procedura de executare silită. Cum societatea informațională pe care o traversăm cu bietele noastre vieți e, spre deosebire de societățile trecutului, suficient de transparentă pentru a ne lăsa să privim prin ferestrele sale deschise, putem să ne imersăm cu ușurință în lacrimile acestor nefericiți – trebuie doar să facem minimul efort, omenescul efort, de a ne informa. Pentru că executorii sunt obligați să dea publicității publicațiile de vânzare. Ele nu sunt un secret. Publicațiile sunt afișate pe internet, sunt afișate la sediile lor, apar în presa locală și în diverse publicații specializate. Pornind de la numele și adresele din aceste publicații de vânzare putem reconstitui cu ușurință fapte, întâmplări, frânturi de destine, putem să ne închipuim micile bucurii și în cele din urmă marile tragedii ale oamenilor de lângă noi. Dincolo de abstracțiunile de genul „BNR consideră că o să scadă economia dacă se dă legea dării în plată” sau „cf. cunoscutului guru economic X, tinerii nu vor mai putea să-și cumpere case” poveștile pe care le putem descâlci cu un minimum de efort dacă avem răbdarea să mergem pe firul publicațiilor de vânzare sunt deseori despre lacrimi adevărate, nu inventate.
Să luăm, bunăoară, cazul lui A.R., decedat în urma unui accident nefericit în iunie 2012, la vârsta de 38 de ani. A.R., profesor în București, era originar de undeva din județul Botoșani. Inițiala soției sale e tot „A”, o vom numi „Ana”, erau împreună părinții unui băiețel. Nu dăm și numele băiețelului, dar consemnăm, strict ca fapt divers, că publicația de vânzare la care am avut acces îl consemnează, cu acribie, și pe el în calitate de moștenitor împotriva căruia banca face executarea silită. Altfel zis, banca împotriva unui copil. Ei bine, în 2008 A.R. a împrumutat de la o bancă oarecare, căreia nu îi vom da numele, suma de 57.000 CHF, bani cu care și-a cumpărat un apartament în Berceni. Nu știm, deoarece informația seacă din publicația de vânzare nu ne informează și asupra acestui aspect, dacă respectivul apartament era „casa visurilor sale” sau nu. Dar bănuim că da. Cum altfel să nu fie pentru tânărul venit de la capătul țării tocmai în marele oraș, bucurându-se de un job decent și respectabil, om „la casa lui”, proaspăt tătic? Publicația de vânzare nu pierde vremea cu asemenea amănunte neimportante, ea marchează doar faptul că A.R. a decedat. Știm doar că până la data nefericitului accident familia R. și-a plătit cuminte ratele. Nenorocirea a lovit într-o zi din iunie 2012, când A.R. a murit împreună cu cumnatul său și cu logodnica acestuia în urma unui accident. Din acel moment povara ratelor a devenit prea mare pentru „Ana”, care s-a confruntat și cu o altă pierdere în familie, și care se pare că a încercat, fără succes, să negocieze cu banca. Nu s-a putut face nimic. Ce-i pasă băncii de morți? Banca are treabă cu viii, nu cu morții. În cele din urmă apartamentul a fost scos la vânzare în toamna lui 2015. Nu știm dacă până la data scrierii acestui articol apartamentul s-a vândut sau nu, nici nu ne-a interesat acest aspect, dar știm ce o așteaptă pe tânăra văduvă în absența legii dării în plată dacă prețul obținut de bancă pe apartament nu va acoperi tot costul împrumutului: nimic bun.
Sau să luăm cazul, complet diferit, al soților D. Spre deosebire de soții A. și „Ana” R., care erau, așa cum rezultă din multitudinea de informații la care avem acces, genul de oameni cuminți, cu job la stat, soții D. erau genul „afacerist”. Pentru dânșii anii de dinainte de criză se pare că au fost unii foarte prosperi de vreme ce ajunseseră să dețină o societate de taxiuri – să o numim Tralala Taxi srl – și un imobil cu o suprafață generoasă într-o suburbie „șic” a unei capitale de județ din Ardeal. E drept, imobilul fusese achiziționat destul de greu, pentru că cei doi soți fuseseră nevoiți să mai implice în contractul de creditare doi co-debitori pentru a fi eligibili în contractul de credit încheiat în 2007. Dar, parcă îl și vedem pe tânărul patron, care nu împlinise încă 40 de ani, visând cu ochii deschiși la binefacerile capitalismului care avea să-l propulseze, de ce nu, în papucii vreunui Bill Gates! Parcă ne-o închipuim pe doamna sa visând că face shopping în cele mai luxoase galerii comerciale din Milano! Parcă ni-i închipuim pe colegii de joacă din copilărie ai domnului D., și pe prietenele de păpuși ale doamnei D., privind cu invidie la reușitele de viață ale acestora! Numai că a venit criza. Societatea de taxiuri a început să meargă tot mai prost – dovada, negru pe alb, fiind înscrisă în raportările din ce în ce mai triste de la Ministerul Finanțelor -, unul dintre cei doi co-debitori a decedat și visele frumoase ale soților D. s-au prăbușit ca un castel de nisip. Astăzi, casa le e scoasă la licitație pentru ca banca să obțină o sumă pe care ne e și frică să o pronunțăm. În lipsa legii dării în plată nici pe ei nu-i așteaptă nimic bun dacă suma obținută la licitație nu va acoperi întreaga datorie pretinsă de bancă.
Și tot așa. Poveștile de genul ăsta nu sunt sute. Sunt mii. Cine are răbdare să ia la puricat puzderia de publicații de vânzare disponibile în acest moment pe internet sau în presa de specialitate ajunge la o singură concluzie: nenorocirile nu țin cont de vârstă, de ocupație sau de originea socială a oamenilor. Aici vedem o avocată dintr-un mic orășel moldav care își pierde garsoniera (cum dumnezeu, ne putem întreba, o avocată?!… avocații nu sunt plini de bani?!… ei bine, se pare că unii dintre ei, nu!); dincolo, o specialistă excelentă în jurnalism și comunicare venită la București de peste munți căreia îi mergea atât de bine înainte de criză încât și-a permis să-și cumpere prin credit ipotecar, de una singură, apartament într-o zonă destul de centrală a capitalei; găsim și micul rechin imobiliar, fantele ofilit de Dorobanți care în anii buni se dădea (la propriu) în bărci și parașute și ale cărui vise de mărire imobiliară din perioada 2006-2008 s-au transformat azi în executarea silită atât a condominiului construit „pe persoană fizică”, dar și a apartamentului locuință personală; după cum găsim și cazul invers față de cel al familiei „Ana” și A.R. de mai sus, în care persoana care a decedat e soția, supraviețuitor cu un minor în întreținere rămânând soțul.
Minor care, să fim bine înțeleși, apare și el citat în publicația de vânzare ca și persoană împotriva căreia banca execută silit, exact ca în cazul minorului „Anei” R. de mai sus. Bănci împotriva copiilor, România, 2016. Ce poate fi mai înălțător?…
În antichitatea clasică, atât în Grecia, cât și în Roma, contrar părerii comune, o mare parte a sclavilor nu provenea din rândul războinicilor adverși căzuți prizonieri, ci din rândul oamenilor liberi incapabili, din varii motive, să-și mai plătească datoriile. De altfel servitutea prin îndatorare a continuat să existe sub diverse forme în istoria umanității până târziu, instituția șerbiei din Evul Mediu, de exemplu, fiind puțin diferită, în esența sa, de nexum-ul roman. În ambele cazuri vorbim de niște indivizi cu statut inferior stăpânilor lor, care sunt datori să presteze pentru aceștia diverse munci în vederea „eliberării”. Mai țineți minte, de la ora de istorie, de ce a izbucnit răscoala lui Horea de la 1785? Pentru că iobagii înțeleseseră că dacă pleacă la oaste pentru împărat vor fi eliberați din șerbie. Și grofii nu prea au fost de acord cu chestia asta. De aici, conflictul.
Cam în starea iobagilor de atunci se vede adus și datornicul de azi care se vede și cu casa luată, și cu poprire pe o parte din muncă/salariu până când banca „se îndestulează”. Și când anume se îndestulează banca? În absența legii dării în plată, dracu’ știe.
Teoretic, capitalismul e superior față de epocile anterioare pentru că nu mai permite servitutea prin îndatorare iar riscurile legate de orice fel de înțelegere sunt egal împărțite între părți. În plus, din punct de vedere moral sclavia de orice fel este socotită o crimă împotriva umanității iar copiii sunt scutiți de obligațiile adulților.
Practic, însă, vedem că în România riscurile le revin doar unora, în speță fraierilor care au făcut prostia de a lua un credit pentru achiziția unei case. Servitutea prin îndatorare nu e nicidecum tratată ca o crimă împotriva umanității, ci numai ca business as usual. Regimul care apără servitutea prin îndatorare și stă în poziție de drepți în fața lobbyului bancar, ciuntind sau refuzând de la promulgare legile care ar putea aduce România în secolul XXI, nu numai că nu are parte de un Nurnberg propriu pentru crime împotriva umanității, ba dimpotrivă, stă bine-mersi la masă cu generalii NATO și cu comisarii UE. Iar copiii sunt citați cu nume și prenume în publicațiile de vânzare, ca oricare alt inamic-debitor al băncilor, de parcă ar fi vina lor că și-au pierdut un părinte și că sunt prea mici pentru a putea munci legal. „Legea dării în plată” într-o formă cât mai puțin ciuntită față de cea care a fost prezentată președintelui prima oară nu ar face decât să corecteze aceste aberații și să scoată România din fundătura neofeudală în care a fost băgată de conduita și de mentalitatea mediului financiar-bancar. În mod normal ea trebuie promulgată fără nici un fel de excepții privind contractele în derulare sau contractele de tip „Prima Casă”.
Societatea e transparentă, viața în secolul XXI e transparentă. Tragediile umane sunt aici, trebuie doar să deschidem ochii să le vedem. Rămâne de văzut cât de transparente vor fi și zidurile parlamentului și zidurile de la Cotroceni. Se vor vedea de acolo și lacrimile oamenilor, sau numai lacrimile bancherilor?
–
Precizare: autorul acestor rânduri nu are nici un fel de credit, la nici o bancă, și nici un interes direct sau indirect în promovarea acestei legi.
Pingback: TOT BANCILE FAC LEGILE? LEGEA DARII IN PLATA – APROAPE DESFIINTATA IN ESENTA EI? Presiunile, intoxicarile si santajul bancilor romanesti, in frunte cu Banca Nationala, beneficiind si de o puternica sustinere de la Bruxelles, par sa fi taiat curajul
Pingback: Darea în plată: un răspuns pentru dl. Lucian Croitoru și d-na Mungiu-Pippidi - Argumente și fapte