Focus

Published on iunie 16th, 2016 | by Alexandru Mamina

5

Brexit, Donald Trump, Marine Le Pen

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi a lui Marine Le Pen în Franţa – iată trei factori susceptibili să afecteze serios sistemul dominaţiei mondiale a marii finanţe, bazată pe liberul schimb, transferul deciziei către organismele supranaţionale şi intervenţionismul militar american. L-ar putea afecta mult mai mult decât victoria SYRIZA în Grecia, o ţară mică şi lipsită de resurse, rămasă izolată şi obligată să negocieze în continuare cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană sub supravegherea fostei pioniere est-germane Angela Merkel, reconvertită în jandarmul de noapte al austerităţii bugetare pe seama celor mai săraci. Evident, nu sunt soluţii propriu-zis antisistemice, totuşi vorbim despre candidaţi neagreaţi de establishment, drept dovadă că Donald Trump este considerat pe Wall Street un fel de electron liber generator de instabilitate, în timp ce Marine Le Pen este etichetată în presa mainstream drept extremistă, ca să-i sperie pe debilii „corectitudinii politice” şi ai parlamentarismului de uz oligarhic.

Cei trei factori amintiţi implică în fond reafirmarea suveranismului, respectiv replierea Statelor Unite pe o poziţie mai aproape de izolaţionism, aşadar mai puţin înclinată să joace comedia eliberatorului planetar în serviciul firmelor multinaţionale şi al producătorilor de armament. Un suveranism cu profil de dreapta, dar capabil să reactiveze structurile eficiente ale statului naţional, care în absenţa unei internaţionale a salariaţilor rămâne singura lor protecţie împotriva internaţionalei capitalului. Transformarea actuală a legislaţiei muncii, adică limitarea gravă a drepturilor sociale, se petrece tocmai deoarece reglementările naţionale sunt surclasate de cele internaţionale, aşa cum preconizează de pildă proiectul de Tratat transatlantic dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. Protecţionismul social nu este realizabil decât în cadrul statului, pentru că numai în cadrul statului sunt posibile negocierile colective, numai aici exercită oamenii un control civic sau cel puţin o presiune electorală asupra conducătorilor, nu într-o formulă de organizare supraordonată precum Uniunea Europeană, în care Comisia centrală nu răspunde în mod direct în faţa alegătorilor. Nu vi se pare simptomatic faptul că toţi apologeţii capitalismului financiar predică statul minimal şi europenismul?

Reafirmarea suveranismului nu înseamnă deîndată dispariţia Uniunii, aşa cum par să se teamă doritorii de finanţări de la Bruxelles; înseamnă mai degrabă reorganizarea acesteia prin reintroducerea controlului la frontiere (a nu se confunda cu regimul vizelor emise de ambasade), renunţarea la „regula de aur” a deficitului de 3% şi mai ales la aşa-numitul Mecanism de stabilitate sau Pact pentru euro, care presupune transferul dreptului de a hotărî politica bugetară a unei ţări de la parlamentele alese către guvernatori şi comisari numiţi şi iresponsabili în faţa contribuabililor. Sunt măsuri de natură să mulţumească inclusiv opţiunile de stânga, întrucât implică sfârşitul politicii de austeritate şi recâştigarea controlului democratic asupra bugetelor. Cât priveşte limitarea fluxului migratoriu, aceasta echivalează cu restrângerea „armatei de rezervă” a capitalismului, asigurând astfel sindicatelor o marjă mai mare de negociere în raport cu guvernele.

Nu ne facem iluzii: marea finanţă acţionează bine şi în cadrul statului naţional (deşi mai puţin bine decât în context transnaţional), după cum Donald Trump şi Marine Le Pen pot fi câştigaţi de partea sistemului care astăzi îi respinge. Brexit şi alegerea lor ar constitui cu toate acestea un început substanţial în sensul resurgenţei civismului şi al solidarităţii naţionale de inspiraţie democratică, or ştim că orice drum, oricât de lung, începe cu primul pas. Pe parcurs îşi va putea face şi stânga simţită prezenţa, desigur cea reală, din Partidul stângii europene, şi nu socialiştii abjecţi care adoptă coduri ale muncii pe placul patronatului, utilizând la rigoare forţele de ordine pentru reprimarea muncitorilor şi a studenţilor nemulţumiţi. Cum s-ar spune, apare oportunitatea să ne luăm statele şi continentul înapoi.

Tags:


About the Author

Alexandru Mamina este cercetător ştiinţific I la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, în cadrul căruia coordonează „Atelierul pentru studiul ideilor politice contemporane”. Autor al lucrărilor Societate, instituţii, reprezentări sociale – studii de istoria mentalităţilor şi a imaginarului, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1998 ; Manual de istorie pentru clasa a VII-a (coautor), Bucureşti, Corint, 1999; Caietul elevului pentru clasa a VII-a (coautor), Bucureşti, Corint, 2000; Manual de istorie universală pentru clasa a XI-a (coautor), Chişinău, Prut Internaţional, 2001; Dimensiunea religioasă a gândirii contrarevoluţionare franceze, Bucureşti, Corint, 2002; Structurile intelectuale ale romantismului revoluţionar şi contrarevoluţionar. Cazurile istoricilor francezi, germani, români, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2007; Paradigme revoluţionare în secolul al XIX-lea (tipuri europene şi manifestări româneşti), Bucureşti, Editura Academiei, 2008; Social-democraţie şi cultură. De la marxism la postmarxism, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2010; Redefinirea identităţii. Pentru o social-democraţie critică, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2010; Marxismul occidental şi marxismul oriental (ideile, societatea, cultura), Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2011; Capitalism şi democraţie. Principii, structuri, evoluţie (coordonator), Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2013, *** Cunoaştere şi creaţie: orientări caracteristice în cultura modernă, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2015, Familii politice și familii culturale, Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2017, Războiul revoluționar (de la ridicarea în masă la gherila), București, Ed. Militară 2019, Morfologia protestului cultural. Romantism, avangardă, folk-rock, București, Ed. Academiei 2019. A publicat articole de specialitate în „Revista Istorică”, „Studii şi Materiale de Istorie Modernă”, „Revue Roumaine d’Histoire”, „Polis” etc., în periodicele „Cuvântul”, „Cultura”, pe site-ul Critic Atac şi în revista „La Penseé Libre”, care apare în format electronic.5 Responses to Brexit, Donald Trump, Marine Le Pen

 1. Claude Karnoouh says:

  Foarte bună analiză situației de azi, mai de graba când stânga culturală românească nu înțelege nimic, sau se preface, rolul suveranitatea națională ca primul instrument împotriva imperialismul financiar, când aceasta stânga de operată face o confuzie intre naționalism agresiv și suveranitatea, primul pas de independență pentru a negocia.

 2. Pingback: Brexit, Donald Trump, Marine Le Pen

 3. Stefan says:

  Hahaha, Le Pen si Trump respinsi de sistem! Impotriva sistemului!. Te pomenesti ca Trump si-a facut averea din economiile din salariu. Se rasuceste Lenin in groapa.

  Asta va e stanga anticapitalista? Hai ca m-am lamurit, nu-mi mai pierd vremea cu voi.

 4. Anonim says:

  Bravo pentru populatia si pentru politicienii Marii Britanii.

  Au reusit sa faca primul pas spre iesirea din lagarul bolsevic UE si spre redobandirea suveranitatii, independentei si identitatii nationale.

  Din pacate, acum se vor dezlantui o serie de forte propagandistice, pentru mintirea si manipularea populatiilor, inducandu-se falsa idee ca desteptarea Marii Britanii va fi o nenorocire pentru celelalte state.
  Se vor intruni guverne, vor face declaratii belicoase de condamnare si de “parere de rau” fata de englezi, declaratii de sustinere si strangere a randurilor in jurul “marii realizari” UE.

  Totodata, sper ca politicienii englezi si-au pregatit un plan de actiune impotriva represiunilor de ura si de razbunare pe care UE le va intreprinde impotriva lor. Pe langa ura si razbunarea impotriva unui popor care a indraznit sa-si ceara libertatea, suveranitatea si identitatea nationala, UE va incerca sa izoleze si sa distruga economic Marea Britanie, tocmai pentru a fi data ca exemplu, in cazul in care o alta tara ar indrazni sa se declare independenta.

  Acum se creeaza un fel de criza artificiala, va scadea lira, va scadea bursa, vor fi unele fluctuatii “negative” ale euro … dar daca politicienii si populatia vor sta linistiti cateva zile, probabil ca in scurt timp atat lira cat si bursa, cat si euro vor reveni la normal.

  Pentru Romania, care este o colonie exploatata si jefuita la maxim atat de UE cat si de SUA, nu poate exista niciun efect negativ. Romania a platit zeci de miliarde de euro la fondul UE, plateste si acum cate 1,5 miliarde de euro/an si va plati si in continuare. Daca lagarul totalitarist UE se face mai mic, pentru Romania ar trebui sa fie efecte pozitive si nu negative asa cum se straduiesc toti tradatorii, acoperitii si vandutii sa ne convinga.

  Pasul urmator pentru Marea Britanie ar trebuie sa fie declararea nulitatii aricaror acorduri si/sau influente ale legislatiei UE si sa se declare iesita din UE chiar din acest moment. Altfel, daca intra in capcana negocierilor si a procesului de iesire, se va lungi la infinit si va fi din ce in ce mai slabita.
  Cea mai sigura cale ar fi sa nu accepte niciun proces de iesire ci sa se declare iesita chiar din momentul referendumului.

  Sa nu uitam cate referendumuri au fost castigate de populatia Romaniei si nu s-a ales cu nimic din ele, pentru ca propaganda UE si SUA le-a facut sa para “ilegale”, “lovitura de stat” sau “incapacitate de discernamant” a populatiei. Asa ceva se poate intampla si in Marea Britanie.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2016/06/24/brexit-reusit-rasturnand-in-extremis-toate-asteptarile-marea-britanie-iese-din-u-e-in-urma-referendumului-de-joi-moment-cu-adevarat-istoric-si-crucial-pentru-europa-dar-antrenand-un-posibil-lant/

 5. Pingback: Omul negru a venit - Argumente și fapte

Back to Top ↑