Dialoguri & întrebări

Published on decembrie 3rd, 2016 | by Redactia AsF

2

6 pe Stânga. Ioana Corina Miu (PSR): „Mi-ar fi plăcut să nu duc grija zilei de mâine.”

• Doamna Ioana Miu, vă mulțumim pentru amabilitatea cu care ați acceptat să răspundeți întrebărilor noastre. Pentru început dorim să vă prezentați cititorilor noștri. Am înțeles corect că sunteți cea mai tânără candidată care deschide o listă din județul Vâlcea? Cum ați ajuns la PSR?

Eu vă mulţumesc pentru interesul acordat candidaturii mele şi partidului pe care cu mândrie îl reprezint. M-am născut şi am crescut în oraşul Rm. Vâlcea, am vârsta de 25 de ani şi am absolvit Facultatea de Management şi Marketing în Afaceri Economice, specializarea ‘Comunicare şi Relaţii Publice’. Nu ştiu dacă sunt cea mai tânără candidată din judeţul Vâlcea, dar cu siguranţă sunt foarte hotărâtă să mă implic în politică pentru că numai din această postură putem schimba ceea ce nu ne place azi. Cel care m-a convins să particip la o şedinţă, a fost Remus-Florin Mănoiu, preşedintele organizaţiei judeţene a PSR, filiala Vâlcea. Apoi l-am cunoscut pe dl. Constantin Rotaru şi din acea clipă am ştiut că avem aceleaşi gânduri şi proiecte de viitor. Mă bucur că am făcut alegerea de a fi prezentă la acea şedinţă.

• Din câte știm ați candidat și la locale pentru PSR, chiar la Râmnicu Vâlcea, la consilieri. Rezultatul listei PSR a fost semnificativ mai bun decât în alte orașe mari, dar un pic dezamăgitor, totuși, dacă ținem cont de faptul că în jud. Vâlcea PSR a avut dintotdeauna una dintre cele mai puternice organizații. Cu ce atu-uri ați intrat în campania de acum?

Mai nou, legislaţia impune o birocraţie extrem de stufoasă. Am fost foarte ocupaţi cu strângerea semnăturilor, dar prin tot ceea ce am făcut, am urmărit să vorbim cât mai mult cu oamenii. Încercăm să-i facem pe oameni să înţeleagă că suntem singurul partid din România care nu are niciun membru corupt şi care nu primeşte niciun traseist. Toţi oamenii care candidează la alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt oameni curaţi, cu un cazier impecabil. Nici măcar o amendă de circulaţie nu au primit de-a lungul anilor. Şi, cel mai important, avem oameni pregătiţi în toate domeniile de activitate.

Toate celelalte partide vin în campania electorală numai cu promisiuni total opuse prevederilor din programele lor politice. Tot ceea ce spun ei sunt într-un procent de peste 80% minciuni. S-a văzut foarte clar din ceea ce au făcut în ultimii 27 de ani. Candidaţii PSR nu trebuie să spună decât adevărul. Toţi ceilalţi sunt supuşi ideii de a câştiga cât mai mulţi bani. Programele noastre nu urmăresc altceva decât să facă viaţa oamenilor mai îndestulătoare, mai liniştită şi mai prosperă. Esenţa programatică a PSR este exprimată în sloganul „OMUL ÎNAINTEA PROFITULUI”.

• Spuneți-ne și cum se poate face o campanie electorală cu resurse limitate. De fapt, ca să ne ducem până la capăt curiozitate, resursele PSR pe care le puteți angaja în lupta electorală de la Vâlcea sunt limitate, sau FOARTE limitate? Fiindcă, sincer, nu credem că „dau pe afară”.

Aveţi dreptate, resursele financiare sunt foarte limitate, dar atunci când îţi doreşti un lucru cu adevărat, nu prea mai contează resursele de care dispui. Noi nu acceptăm să avem în spatele nostru oameni corupţi care să sponsorizeze şi apoi să emită pretenţii, preferăm să ne descurcăm cu ce avem. Dacă de-a lungul timpului PSR-ul a reuşit să se menţină în rândul celorlalte partide (asta datorită d-lui Constantin Rotaru), cu siguranţă, de acum înainte, nu ne rămâne decât să impunem partidul nostru pe scena politică românească.

• Care mai este ideologia dominantă a partidului în acest moment? În urmă cu câțiva ani PAS/PSR se pretindea a fi partid comunist și vroia să preia, dumnezeu știe de ce, denumirea de „PCR”. Acum au apărut, iată, și partide comuniste pe scena politică. În acest context a avut loc o clarificare internă la PSR? Dvs. personal sunteți comunistă sau socialistă, și cum ne puteți explica opțiunea pentru una din cele două alternative ideologice?

Eu m-am născut în anul 1991, când lucrurile erau deja altfel. Dar am crescut şi am fost interesată să aflu cât mai multe lucruri despre perioada comunistă, pentru că, știți cum se zice, „cine nu are trecut, nu are viitor”.  Am încercat să aflu de la fiecare persoană câte o părere. Mulţi îmi spuneau că nu era bine în acea perioadă, că nu aveai libertate de decizie, că nu puteai să cumperi prea multe lucruri etc. Dar tot ei spuneau că au terminat o şcoală, că au avut  un loc de muncă în domeniul în care se pregătiseră, că la câteva luni după ce s-au angajat li s-a repartizat câte un apartament adecvat, că erau trataţi corespunzător şi gratuit în spitale, nu se ţinea cont de statutul financiar, cum se întâmplă acum, iar şcoala era sfântă, învăţământul era gratuit şi de calitate.  Exista un respect faţă de profesori, aveau manuale gratuite, părinţii nu erau nevoiţi să plătească pentru perdelele din clase, pentru bănci sau parchet, totul era asigurat de stat. Sincer, acum… cine nu ar vrea să-şi crească copiii într-o astfel de societate? Astea sunt problemele noastre, cele care ne dor şi de multe ori ne fac să ne pierdem cumpătul şi să recurgem la soluţii disperate. Nu pot să spun că sunt comunistă, pentru că nu am trăit în acea vreme, dar vă spun cu mâna pe inimă că mi-ar fi plăcut să nu duc grija zilei de mâine. Să fiu liniştită şi să-mi cresc copiii într-o societate care-mi vrea binele.

În plus, constat că acest subiect, comunismul, este folosit pe post de „bau-bau”, mai ales în ceea ce-i priveşte pe tineri, pentru că de fiecare dată când aud pe cineva blestemând comunismul, ulterior, în explicaţii, vorbeşte despre faptele bune ale acelei perioade.

• Concret, de ce ar trebui să voteze clasa muncitoare din Rm. Vâlcea – ne referim la muncitorul de pe platforma Oltchim (sau ce a mai rămas din ea), vânzătorul de la mall, buticarul, micul funcționar, profesorașul etc. – cu PSR, și nu cu PSD?

Îmi permiteţi să vă răspund cu o întrebare? Puteţi să mai daţi credit unei persoane care v-a dezamăgit? A avut foarte multe şanse să vă facă bine, dar nu a profitat de niciuna? Puteţi? Eu nu… Şi sper din suflet că nici oamenii care lucrează pe Platforma Chimică, nici cei care vând în Mall sau patronii de firme mici şi mijlocii nu vor mai vota din nou cu PSD, PNL, PMP, UDMR sau alte partide care au dezamăgit . Este timpul să schimbăm clasa politică din România, iar alegerile parlamentare din 11 decembrie, reprezintă un prilej bun pentru această schimbare. Partidul Socialist Român nu a fost niciodată la guvernare, prin urmare îşi permite să vină în campanie cu aşa-zisele „promisiuni electorale”, pe când celelalte partide nu mai au acest drept. Ele trebuie să vină cu un bilanţ al lucrurilor realizate până în acest moment, să raporteze în faţa alegătorilor ceea ce au făcut. În plus, PSR este singurul partid care militează pentru garantarea fiecărui român a unui loc de muncă în domeniul în care este pregătit.

• Dar tinerii, ei de ce ar trebui să voteze cu PSR și nu cu PSD?

Eu mă bazez în primul rând pe tineri să iasă la vot, în număr cât mai mare. Şi eu sunt tânără şi de-a lungul timpului m-am lovit de aceleaşi probleme de care se lovesc şi ei. Mi-ar plăcea foarte mult ca tinerii să înţeleagă că Partidul Socialist Român vine cu un program pe care nici un alt partid din România nu o să vi-l prezinte vreodată. Le este frică de faptul că nu o să mai poată fura, cum au făcut-o până acum. Le este frică de faptul că tinerii s-ar putea să deschidă ochii şi să-şi dorească mai mult de la actuala clasă politică. A vota PSR-ul, şi nu celelalte partide, înseamnă o şansă spre normalitate, o şansă spre schimbare şi spre echilibru.

• Dvs. personal aveți proiecte legislative pe care ați dori să le promovați în parlamentul României dacă PSR va trece pragul electoral și, să sperăm, veți ajunge deputat?

Sunt foarte multe lucruri cu care nu suntem de acord. Să vă iau un singur exemplu, pentru că zilele trecute am stat de vorbă cu câteva doamne din municipiul Rm. Vâlcea şi spuneau că este o hoţie curată ce se întâmplă cu farmaciile de la porţile spitalelor de stat. Preţurile medicamentelor sunt de două ori mai mari, iar medicii din spitale sunt „antrenaţi” să prescrie reţete doar de la aceste farmacii. Printre primele proiecte legislative pe care le vom supune la vot se va număra şi acesta de desfiinţare a tuturor farmaciilor private de la porţile spitalelor de stat şi înfiinţarea unor farmacii de stat în care preţurile medicamentelor să fie unul accesibil pentru toate buzunarele. Să nu mai plătim TVA pentru produsele pe care le consumăm zilnic: pâine, făină, ulei, zahăr. Avem nevoie de o legislaţie care să-i responsabilizeze pe toţi conducătorii instituţiilor publice, ai unităţilor economice de stat, pe miniştri, prim-miniştri şi pe preşedinte, pentru modul cum administrează treburile şi proprietăţile statului român. Vrem taxe şi impozite mai mici şi aplicate în mod progresiv. Sunt atât de multe lucruri de pus la punct în această ţară încât n-am avea timpul şi nici spaţiul necesar pentru a le discuta pe toate. Dar puteţi să fiţi siguri de un lucru: dacă o să votaţi PSR în decembrie, o să vedeţi că se pot schimba în bine, trebuie doar să vă doriţi acest lucru.

• Care este poziția dvs. vizavi de disputa fierbinte a momentului, și anume conflictul dintre Coaliția pentru Familie și organizațiile pentru drepturile comunității LGBT?

Este un subiect destul de complicat pentru că avem câteva state, în toată lumea, care au legalizat căsătoriile gay. Primul stat fiind Olanda în anul 2001 şi Belgia doi ani mai târziu. Dorinţa noastră, de-a lungul celor 27 de ani, a fost să ne aliniem în rândul ţărilor dezvoltate, lucru pe care nu l-am reuşit din punct de vedere al nivelului de trai, în schimb, împrumutăm toate lucrurile negative: sărbători păgâne şi mai ales această lege ce permite căsătoria între persoane de acelaşi sex. Dintr-un studiu realizat în rândul cetăţenilor, reiese clar că peste 80% din populaţie nu este de acord cu legalizarea căsătoriilor gay. Din punctul meu de vedere, să se căsătorească, dar sub nicio formă să nu le permită să înfieze un copil. Nu, pentru că nimeni nu are dreptul să decidă asupra sănătăţii mentale a unui copil, un copil care deja suferă din cauza faptului că a fost abandonat de părinţii biologici.

• În încheiere, un pic de politică externă. Brexit în Marea Britanie, Donald Trump în Statele Unite și destul de probabil Marine Le Pen în Franța, la anul. Întrebare: să ne temem de ruși?

Problemele externe ne-au afectat în ultimii 27 de ani foarte mult. Singurul care a reuşit să ne protejeze de astfel de lovituri, a fost Nicolae Ceauşescu. Acum, revenind la întrebarea dumneavoastră, Brexitul din Marea Britanie este problema englezilor. Numai ei au dreptul să hotărască în privinţa viitorului lor. Este adevărat, avem foarte mulţi români care muncesc în bătrâna Anglie, dar avem foarte mulţi români care lucrează în SUA şi mai ales în Canada care nu sunt membre ale UE. Donald Trump este o persoană extrem de controversată. Cred că prin alegerea unui astfel preşedinte, SUA nu au făcut decât să scoată şi mai mult în evidenţă nonconformismul americanilor, dar asta a fost alegerea lor. Nu spunem noi mereu că americanii sunt democraţi? Dacă ne va afecta în vreun fel această decizie a lor, rămâne să vedem. Pe noi nu ne interesează ce se va întâmpla în SUA, noi am fi foarte bucuroşi dacă nu s-ar mai implica în politicile noastre interne, în ceea ce se întâmplă în România. Marine Le Pen? E treaba francezilor. Aşteptăm cu interes şi aceste alegeri din Franţa, dar mai importante sunt alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 de la noi din ţară. Dacă am fi o ţară unită, dacă toate partidele de la noi din ţară ar milita pentru un singur lucru şi anume binele comun, atunci cu siguranţă, nicio altă ţară n-ar putea să ne facă vreun rău.

Partidul Socialist Român consideră că cei care conduc destinele ţării noastre trebuie să aibă capacitatea de a dialoga cât mai mult şi prin toate politicile şi acţiunile lor trebuie să aibă la bază apărarea independenţei şi suveranităţii ţării, a unităţii şi integrităţii ei, să promoveze respectul reciproc şi colaborarea reciproc-avantajoasă în relaţiile cu alte state.

În popor se spune că „prietenii ţi-i faci singur, rudele şi vecinii sunt daţi de Dumnezeu”. România trebuie să aibă cele mai bune relaţii cu toţi vecinii ei şi dacă nu sunt bune atunci, prin tot ceea ce face, trebuie să militeze pentru îmbunătăţirea lor.

• Vă mulțumim și vă urăm succes!

Ioana Corina Miu are 25 de ani și deschide lista PSR la Camera Deputaților în județul Vâlcea. De-a lungul timpului a lucrat în mass-media locală, apoi pentru o bancă și pentru o companie de telefonie. Este absolventă a Facultății de Management-Marketing, specializarea „Comunicare și Relații Publice”.

Tags:


About the Author



2 Responses to 6 pe Stânga. Ioana Corina Miu (PSR): „Mi-ar fi plăcut să nu duc grija zilei de mâine.”

  1. Gabi Cretu says:

    Hei, dragi amici,
    Ce întrebări sunt acestea?! Nu există destule partide de dreapta, partide fantosă, partide care manipulează și păcălesc tineretul!? Nu sunt destule voturi de deturnat de la ele?! Si e bine să fie deturnate, întoarse spre cei care chiar i-ar putea reprezenta!
    Stânga socialistă se bate cu stânga social democrată, nu cu populiștii, naționalistii prefabricați, etc. ?! Ce este asta!? Campanie a adversarilor făcută printr-un site de stânga!?
    Sau aveți certitudinea că toți votează PSD!? 🙂

    • Lucian Sârbu says:

      Am urmărit să obținem de la fiecare partid ceva specific identității sale. În cazul PSR-ului se poate constata cu ușurință că ei au ambiția de a se poziționa în coasta PSD, cel puțin la nivel declarativ, deci am încercat să aflăm mai multe despre această ambiție a lor, de vreme ce ei se pretind „socialiști autentici”. În cazul USR-ului am vrut să obținem altfel de clarificări, pe care le vom dezvălui un pic mai încolo, atunci când vom publica întrebările adresate lor, cu un scurt comentariu din partea noastră. Pentru că deși inițial cel puțin un candidat și-a dat ok-ul, după aceea se pare că s-a speriat și a renunțat să ne mai răspundă.

Back to Top ↑