Puncte de vedere

Published on martie 21st, 2018 | by Lucian Sârbu

1

De ce e contraproductiv să tot închizi școlile când ninge?

Primăria Generală a Capitalei ne-a obișnuit deja, de când e Gabriela Firea primar, să închidă școlile din București de fiecare dată când dă o ninsoare mai de doamne-ajută. Aceste închideri sunt cu atât mai bizare cu cât știm prea bine că în alte țări ninge mult mai rău decât la București, și pe deasupra e și mult mai frig, și totuși autoritățile nu se grăbesc să închidă școlile. Oare ce s-ar face copiii din Iakuțk (250.000 de locuitori) unde e ger, câteodată de -50°C, și zăpadă cât casa, din octombrie până în aprilie, dacă ar avea-o primar pe Gabriela Firea? Probabil ar rămâne cvasi-analfabeți…

Dar știm prea bine – chiar primărița a zis-o – care e de fapt problema. La adăpostul unei legi permisive mulți părinți preferă să ignore școala de circumscripție și, cu ajutorul a fel de fel de artificii (vize de flotant, adeverințe fictive de la serviciu etc.) își înscriu copiii la școli aflate „peste mări și țări”, unde au auzit ei că „se face școală”. E de ajuns să te uiți la școli ultracentrale precum școala 17 („Pia Brătianu”) sau școala 11 („Heliade Rădulescu”) care în mod normal n-ar trebui să aibă mai mult de câteva zeci de copii pe generație, pentru că din punct de vedere demografic cartierele înconjurătoare sunt la pământ, dar care an de an se umplu de copii aduși cu mașina. Pentru că sunt „bine văzute” de părinții disperați că, dacă și-ar da copilul la școala de circumscripție, acesta ar ajunge cine știe ce repetent sau traficant de droguri. Realitatea e că, dacă facem abstracție de câteva școli cu adevărat slabe, situate fără excepție în zone defavorizate (Ferentari, Metalurgiei etc.), o privire asupra statisticilor ne arată că nu există școală în București în care să nu fie măcar câțiva elevi cu medii de peste 9,50, care ajung la 14 ani să intre la cele mai bune licee din capitală. Or, dacă elevii ăia au putut lua note mari, înseamnă că școala nu e chiar așa de „proastă” și că toți elevii ar putea lua note mari.

Întrucât însă nimeni nu se obosește să ia apărarea școlilor de cartier, anual zeci de mii de părinți disperați ajung să sufoce circulația în fiecare dimineață din timpul anului școlar (contribuind substanțial și la poluarea din oraș) și să facă din București, la orele dimineții, un oraș în care mai bine dormi până mai târziu, decât să pleci undeva cu mașina personală. Problema s-a agravat și mai mult în ultimii 10-12 ani, când multe familii mai mult sau mai puțin tinere s-au mutat în Ilfov, fără să se gândească la precaritatea (mai bine zis, lipsa) infrastructurii de legătură cu capitala. Aceste familii, care au un anumit standard de viață, nu își vor da niciodată copiii la o școală din Ilfov, din principiu, chiar dacă sunt sigur că există și pe acolo școli bunicele. Ei vor căuta cel mai adesea tot școli din București (evident, ceva cât mai „bun”), ceea ce înseamnă că vor utiliza mașina nu doar pe parcursul ciclului primar, ci chiar și în timpul liceului. La nevoie, putem calcula câtă poluare înghițim zilnic din cauză că nimeni nu dă nici o șansă școlilor de cartier!

Cu traficul astfel sufocat, cu mașinile părinților disperați care formează coloane interminabile, sau care staționează impunisabil sub indicatoare de „Oprirea interzisă”, în dreptul școlilor, blocând fără jenă circulația, e de la sine înțeles că atunci când dă o ninsoare mai puternică deszăpezirea carosabilului devine „misiune imposibilă”. Pentru că utilajele pur și simplu nu au pe unde să treacă. De aceea e cumva de înțeles dorința Primăriei de a elibera carosabilul de mașini în acele momente. Primăria dovedește că știe, cunoaște care e principala cauză generatoare de trafic în capitală. Ceea ce nu pare să înțeleagă Primăria e că prin închiderea haotică, de pe o zi pe alta, a școlilor, nu face altceva decât să dea apă la moară părinților nemulțumiți de școlile de circumscripție!

Pentru că, în fond, ce face Primăria? Majoritatea copiilor totuși nu vin cu mașina la școală, ci pe jos, pentru că locuiesc în circumscripție. Cum copiilor le place întotdeauna să se joace în zăpadă, sigur nu ar reprezenta o mare problemă pentru ei un drum dus întors către și de la școală. Iernile din urmă cu 30-40 de ani erau mult mai dure și ne aducem aminte cu plăcere de momentele în care mergeam prin nămeți mult mai mari decât cei de acum ca să ajungem la cursuri. E adevărat, drumul de acasă până la școală nu dura niciodată mai mult de 10-20 de minute, pentru că școala era mereu în apropierea casei, și era ca o joacă. Or, închizând școlile complet, practic Primăria îi împiedică să vină la școală inclusiv pe copiii care ar putea veni bine mersi pe jos. Și să zicem că asta n-ar fi o mare problemă pentru școlile „cu reputație bună”, numai că Primăria închide inclusiv școlile alea așa-zis „proaste”. Așadar, după ce că școlile alea sunt percepute de unii dintre părinții din circumscripție ca fiind „proaste”, ca fiind școli în care „nu se face carte”, motiv pentru care părinții respectivi preferă mai degrabă să asasineze orașul dimineață de dimineață cu gaze de eșapament, decât să-și înscrie copilul acolo, ei bine, Primăria chiar împiedică acele școli, și chiar îi împiedică pe copiii de acolo, pe care nu-i aduce nimeni cu mașina, „să facă” așa-zisa „carte”. Păi cum mai poți avea pretenția tu, Primărie, de a-i convinge pe părinții disperați să-și înscrie copiii la școala de circumscripție, dacă tu închizi această școală fix în momentele critice în care ar fi vital să le arăți oamenilor cât e de important să-și înscrie copiii la cea mai apropiată școală, să-i convingi să-i lase să vină pe jos și să aibă încredere în școala aceea, tocmai fiindcă și acolo „se face carte”, și chiar și în condiții vitrege?… Evident, nu mai poți avea nici o pretenție în acest sens, și situația neplăcută de acum nu va face decât să se perpetueze, pentru că părinții disperați vor rămâne convinși (și în mare parte, în fond, chiar vor avea dreptate!) că „nu e nici un gheșeft” să-și înscrie copilul la o școală din apropierea casei.

Primarul capitalei se află într-o poziție de forță pe care nu îmi aduc aminte să o fi avut în ultimii 25 de ani vreun alt primar, și totuși asta nu o împiedică să se comporte ca o incapabilă și să ia cele mai stupide decizii. Gabriela Firea e primarul legitim, ales de bucureșteni cu un avans mare asupra contracandidaților. Gabriela Firea are tot Consiliul Municipal de partea ei. Guvernul e al PSD. Gabriela Firea e vice la PSD. Toți primarii de sectoare sunt ai PSD, toate consiliile locale sunt dominate de PSD. Nu știu de ce altceva ar mai avea nevoie pentru a lua măsurile cu adevărat necesare. Cu toate acestea, Gabriela Firea închide toate școlile deși problemele sunt generate doar de un număr limitat de părinți care-și aduc copiii cu mașina. Păi dacă asta e problema, atunci e suficient să motivezi de comun acord cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București absențele acestor copii și în ziua respectivă să iei măsuri drastice împotriva circulației automobilelor, nu împotriva copiilor care vor și care ar putea fără probleme să meargă la școală. Și să învețe, chiar și atunci când afară ninge.


About the Author

Născut în 1975. Studii universitare de filozofie și de economie (specializare: marketing). A colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste culturale (Literatorul, Calende, Argeș, Observator Cultural etc.) cu proze, recenzii, traduceri, eseuri. Începând cu anul 2007 a scris sub pseudonimul „Manole” cel mai popular blog de imobiliare din România, „Balonul imobiliar”, descifrând bula imobiliară într-o perioadă în care discursul dominant nu comunica altceva decât că „economia duduie”. Autor al unui volum de eseuri intitulat „Adevăr și democrație” apărut în anul 2001 la Editura Paideia. În prezent deține propria agenție de marketing și nu este implicat politic.



One Response to De ce e contraproductiv să tot închizi școlile când ninge?

  1. Robin says:

    Just! E de mirare cum nu apar benzi pentru autobuze, după atâta amar de timp și atâtea promisiuni legate de o măsură extrem de utilă! Trebuie sa fie un calcul stupid, cum că i-ar enerva pe fițoșii care merg să-și cumpere pâine și țigări cu mașina… ce să mai zic de alte promisiuni precum creșele și programele prelungite ale școlilor care nu-și găsesc finanțare în fața spectacolelor de etno-folclor și a donațiilor către cultura ultra-ortodoxă! Bucureștiul e pe mâinile unor incompetenți descurcăreți cu propriul buzunar, care vor face orașul acesta să fie ce a fost dintotdeauna, o „colea-n tină” .

Back to Top ↑