Focus

Published on martie 24th, 2018 | by Dan Ungureanu

3

Bulangiologie

Iubirea din oglindă: Despre sex și identitate. Humanitas 2017

Poate ați văzut The Nightmare before Christmas. Strigoii, vârcolacii, mumiile, vampirii și căpcăunii de Halloween se apucă să organizeze ei Crăciunul. Și îl fac, desigur, după mintea lor: împodobesc bradul cu ghirlande cu cranii de bebeluș. Nici un dar nu e mai plăcut decât sicriele, cele mai frumoase colinde sunt bocetele, cel mai bun desert e coliva, cea mai sprințară sanie e dricul. Nici o pătură nu e mai călduroasă ca giulgiul.

Exact asta face și editura Humanitas. Vrea să publice o carte despre homosexualitate; homosexualitatea e un subiect cu specialiști, genetică, endocrinologie, neurologie, etologie. În loc să caute specialiști, Humanitas își strânge teologii din bătătură, aceleași sutane și aceleași potcapuri pe care le pune să scrie despre absolut orice. Plus ceva VIP-uri mediatice. Coordonatoarea volumului e Tatiana Niculescu, consilieră prezidențială, autoarea unei cărți despre Corneliu Zelea Codreanu, Mistica rugăciunii și a revolverului. (Rezumat: there was violence on both sides). Doi autori legați de Zelea Codreanu în aceeași carte, e cam înghesuială.

Lipsește din antologie, desigur, contribuția lui Leon Dănăilă, „Metode de ademenire a minorilor naivi de către homosexuali și combaterea lor”.

Humanitas târăște orice subiect în eseu și în bășcălie. Vede un subiect pe trend, ultra-dezbătut prin media,  Zumba, căsătoriile de același sex, sălile de escaladă și bouldering, flash-mobs, blackwork, dog-filter pe Snapchat, escape rooms, Oculus Rift, parkour, blockchain. Și atunci face ce face Humanitas întotdeauna, își adună the usual suspects, toți preoți, pastori, teologi, profesori de patristică, și de ebraică și Vechiu’ Testament și unu corinteni. Și face o antologie bătrînicioasă, scrisă de egumeni, arhimandriți, pastori și hipodiaconi, morți sau muribunzi, carte care te umple de praf de cum îi pocnești folia în librărie.

Așa cum vârcolacii, strigoii și zombies de Halloween nu știu de alte ghirlande decât din oase, nu știu alte cadouri decât coșciugurile, tot așa și Gabriel Liiceanu :

  • Cum se organizează o rave ?
  • Păi, un sobor de preoți pentru sfeștanie, nafură de mâncare, muzică – cinci psalți și un țârcovnic să cânte din Imnologhion.

Ce înseamnă bulangiologie ? Ești o editură de dreapta, cu autori de dreapta, care în viața de zi cu zi și pe Facebook sunt rasiști și homofobi, și-i pui să scrie despre subiectul despre care nu știu nimic factual, fiindcă nu-s nici geneticieni, nici endocrinologi, nici neurologi, nici etologi. Ei nu știu nimic concret despre subiect, și bolborosesc. Știu sigur că nu-și pot scrie nici convingerile sincere (care-s niște rezumate ale conferinței de la Wannsee) – și bolborosesc. Asta e bulangiologia.

Pentru Gabriel Liiceanu, orice subiect e unul teologic. Autorii pe care-i solicită vor fi bineînțeles teologi, amatori sau cu diplomă. Andrei Pleșu, de meserie angelolog, Michael Fieger, profesor de Vechiu’ Testament nu știu unde, (nepot unuia Otto Fieger din Sicherheitsdienst-ul Führerului, după 1945 în Bundesgrenzschutz, trupele de grăniceri), Wilhelm Tauwinkl, profesor catolic de teologie dogmatică, a tradus și el din germană o carte despre Corneliu Zelea Codreanu. Tarciziu-Elpidiu Șerban, profesor de „Rădăcinile iudeo-creștine ale Europei”, Emanuel Conțac, profesor de ermeneutică biblică și unu corinteni la Institutul Teologic Penticostal, Teodor Baconsky, absolvent de Teologie ortodoxă, Constantin Necula, preot, purtător de cuvânt al patriarhiei ortodoxe.

Pe blatu’ gros și nedospit de teologi editura a presărat un topping rar, ca o mătreață, de ne-teologi : un regizor de teatru, Andrei Șerban, un critic de teatru, George Șerban, un mort, Petru Creția, un activist ONG, Florin Buhuceanu (fost student la Teologie Ortodoxă) și chiar și un specialist foarte competent, judecătorul Cristi Danileț.

Fiindcă Sorin Adam Matei tocmai a publicat Structural Differentiation in Social Media: Adhocracy, Entropy and the „1% effect”, Humanitas va publica la rîndul său o antologie : Social Media : ispită sau ademenire ? sub coordonarea ieroschimonahului Pafnutie de la Sihla.


About the Author



3 Responses to Bulangiologie

  1. Robin says:

    Excelent domnule Ungureanu! De la un cititor vine o completare a caracterizarii lui Dănileț, care este un agresor al drepturilor de bază din Charta ONU și un radical și optuz față de argumente în general. A se urmării pagina sa de facebook, omul e de-a dreptul agresiv…

  2. Alin Moisa says:

    Excelent!

  3. Radu says:

    Acesta e un stil patentat. Se practică și la Dilema, care, la fel, pornind de la o privire inițială jucat-gravă asupra subiectelor, ”târăște orice subiect în eseu și în bășcălie”. Săptămânal. Cu mare succes la publicul fin. De 25 de ani. Deci foarte trist.

Back to Top ↑