Puncte de vedere

Published on noiembrie 12th, 2019 | by Lucian Sârbu

0

Doamna Carmen, mestecând în ciorbă: Klăuț, tu nu aveai dezbatere azi?

Pe 24 noiembrie vom asista la un moment istoric nu neapărat pentru că poporul va acorda al optulea mandat de președinte al României de după 1990, ci pentru că va fi pentru prima oară când o femeie își va juca șansa în turul 2.

Sigur, d-na Viorica Dăncilă nu e cea mai inteligentă, cea mai cultivată și cea mai rafinată femeie care putea ajunge până în turul 2 al alegerilor, dar până acum este singura care a reușit lucrul acesta în 30 de ani de democrație mai mult sau mai puțin originală. Înaintea ei și-au mai încercat norocul Grațiela Bîrlă (2000, scor obținut: 0,54%), Monica Macovei (2014, 4,44%) și, desigur, inegalabila și inenarabila Elena Udrea, cea care se prezentase în alegeri sub sloganul „bună, bună pentru România” (2014, 5,20%). Anul acesta s-a mai aflat pe lista opțiunilor electoratului și d-na Ramona-Ioana Bruynseels (2,7%).

Așadar, dintr-o serie de propuneri destul de sărace în opțiuni la feminin, de bine de rău d-na Viorica Dăncilă este prima care face „marele salt înainte”, favorizată desigur și de faptul că are în spate suportul unui partid puternic. Cum, necum, iată că a reușit să intre în turul 2 și tocmai de-asta ziua de 24 noiembrie va fi una istorică, pentru că până acum funcția supremă în stat era, în România, o chestie „între bărbați”.

Spuneam mai sus că d-na Dăncilă nu e cea mai strălucită femeie care putea să reprezinte electoratul feminin din România, dar în apărarea ei trebuie spus că nici bărbații care au fost președinți până acum în România, începând cu anul 1974, nu au fost cei mai inteligenți bărbați pe care poporul român putea să-i trimită să ocupe funcția supremă în stat. Ceaușescu? Un tâmpit care a băgat țara în criza oribilă din anii ’80. Iliescu? Păi dumnealui semna tratat de prietenie cu URSS cu câteva luni înainte de destrămarea URSS! Emil Constantinescu? Cel sub nasul căruia SPP-ul făcea trafic cu țigări la negru?!… Băsescu? Oare mai e nevoie să-l caracterizăm? Klaus însuși, care s-a întors recent din SUA cu o șapcă?…

Având în vedere antecedentele, rezultă așadar că d-na Dăncilă nu e nici cea mai potrivită, dar nici cea mai nepotrivită persoană care să ocupe scaunul de la Cotroceni. Iar actualul președinte și cu stafful său chiar nu sunt cei mai în măsură să facă mișto de ea pentru simplul motiv că și ei se înscriu cu brio într-o serie de președinți aflați la limita debilității. Dar fiindcă e pentru prima oară în istoria României când în cursa pentru președinție, pe ultima sută de metri, a rămas o femeie, frumos și civilizat ar fi din partea d-lui Klaus Iohannis și a staffului său de campanie să onoreze acest eveniment cu adevărat istoric așa cum e cutuma: printr-o serie de dezbateri electorale. Mai ales că, la un calcul simplu (votanți din turul I Iohannis + Barna + Paleologu), actualul președinte oricum are un avans confortabil de peste 30%. Or, dacă dânsul nu se știe mai tolomac decât e d-na Dăncilă – ceea ce în cazul unei dezbateri i-ar periclita, într-adevăr, avansul monstruos de care dispune acum – dl. președinte Klaus Iohannis nu ar trebui să evite o asemenea apariție în public, apariție care ar onora în primul și în primul rând femeile din România, nu neapărat pe d-na Viorica Dăncilă sau PSD-ul. În caz contrar nu putem decât să rămânem cu impresia că în opinia actualului președinte femeia româncă trebuie mai bine „să-și vadă de cratiță”, cum se zice în popor, și să nu-și mai bage … lingura în oala cu minunății a bărbaților. Parcă vedem cum se derulează o scenă obișnuită în familia prezidențială: doamna Carmen, mestecând cu sârg în ciorba de pe aragaz și strigându-i din bucătărie d-lui președinte, care e în papuci, tolănit pe fotoliul principal din sufragerie, urmărind posturile de știri cu telecomanda în mână:

– Klăuț, tu nu aveai dezbatere azi, dragă?

Și domnul președinte răspunzându-i pe un ton acru:

– Taci făi și vezi de ciorba ta, că n-aud ce zice Rareș…

Oare chiar atât poate domnul președinte?


About the Author

Născut în 1975. Studii universitare de filozofie și de economie (specializare: marketing). A colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste culturale (Literatorul, Calende, Argeș, Observator Cultural etc.) cu proze, recenzii, traduceri, eseuri. Începând cu anul 2007 a scris sub pseudonimul „Manole” cel mai popular blog de imobiliare din România, „Balonul imobiliar”, descifrând bula imobiliară într-o perioadă în care discursul dominant nu comunica altceva decât că „economia duduie”. Autor al unui volum de eseuri intitulat „Adevăr și democrație” apărut în anul 2001 la Editura Paideia. În prezent deține propria agenție de marketing și nu este implicat politic.Comments are closed.

Back to Top ↑