Web design (București) și marketing online: PinBud

Aventura PinBud a început în toamna anului 2002, când trei asociați (printre ei și Lucian Sârbu, redactor-șef Argumente și Fapte) au înființat firma  Kevin Software & Design srl (KSD) cu scopul de a oferi servicii web complete (web design, programare web, e-commerce, marketing online) pentru mediul de afaceri din România. Încă de la început KSD s-a adresat sectorului IMM – întreprinderi mici şi mijlocii și SRL-D, tineri antreprenori la început de drum, și a exclus orice colaborare cu statul.

În perioada 2003-2006 KSD a fost mai ales o agenție de web design (București), realizând câteva zeci de site-uri pentru diverşi clienţi mai mari și mai mici. Întrucât însă planurile lor erau mult mai ambiţioase, în 2006 au dezvoltat prima soluţie de magazin online la cheie din România: Magazinosaurus Rex (astăzi MRex). Ideea acestui soft i-a venit lui Lucian, care a observat că piața cerea așa ceva. Tot el a realizat și brandingul care a fost la vremea aceea în mod voit unul simplu, copilăros. „Majoritatea clienților erau ca niște copii. Tot internetul românesc era încă într-o epocă a copilăriei. Era normal să facem un branding copilăros, care la prima vedere șoca, apoi plăcea, oamenii râdeau, se simțeau excelent.” – ne-a declarat Lucian.

Soluția de e-commerce, lansată în 2006 odată cu magazinele online TopVideoMall.ro și Mediadot.ro a dat un impuls deosebit pieței de magazine online la cheie. Pe vremea aceea nu exista decât OS Commerce ca script open source decent pe care să poți face un magazin online. Magento, PrestaShop, WooCommerce, încă nu apăruseră. După MRex au apărut în piață și alți concurenți care au încercat să copieze succesul. Până în 2010 MRex se vânduse în peste 400 de licențe. La un preț mediu de 500 de EUR / licență, asta însemna venituri directe doar din comercializarea licenței de peste 200.000 de EUR.

Începând cu 2010 colectivul KSD a început să colaboreze cu PinBud International (cu sediul în Calgary, Canada) în vederea realizării unui nou tip de director de servicii pentru piaţa nord-americană şi occidentală. Firma a devenit partener certificat Google Adwords. În urma colaborării a rezultat crearea unei reprezentanţe în România a firmei PinBud Intl. Afacerea a fost reorientată dinspre vânzarea către oricine de soluții ieftine de comerț electronic, înspre servicii complete de comerț electronic, oferite doar clienților dispuși să investească pe termen lung. „În acest moment există pe piață soluții mult mai convenabile pentru cei care vor să încerce marea cu degetul în vânzările online. Există de pildă soluțiile SaaS care înseamnă să-ți închiriezi platforma de comerț electronic contra unei sume modice, și care sunt excelente pentru micul comerciant care nu prea știe ce are de făcut. De la un nivel al afacerii încolo, însă, simplul fapt că îți lași baza de date pe un server care nu e deținut de tine e un risc pe care nici un om serios nu și-l poate asuma.”, ne-a explicat Lucian.

Astăzi, PinBud are o experiență de peste 15 ani și poate prelua un proiect de comerț online de la momentul A – concepția până la momentul Z – post-vânzarea. De când există pe piață cei de la PinBud au văzut înflorind și murind zeci, dacă nu sute de afaceri. Experiența lor e neprețuită. Și tocmai acesta e marele atu comparativ cu o agenție nou înființată. „Cel mai mult mă distrează când văd clienți care îmi cer sfatul, și apoi, după ce își dau seama că nu înțeleg ce le zic, îmi spun: stai, că te pun în legătură cu omul meu de marketing. Cine e ăsta? Păi, un băiat, un puști, e deștept, le are. Ok. Ce studii are? Ăăăă… a făcut istorie, dar îi place să facă marketing. Aha. Deja prevăd cum se va termina chestia asta. Nu voi lua acest client, și nici el nu va avea prilejul să revină la mine, pentru că la un moment dat va da faliment. «Băiatul» care a făcut istorie dar «îi place» să facă marketing o să-l îngroape. Câteodată, totuși, se întâmplă ca omul să mai revină la mine. «Băi, l-am dat afară pe ăla, a băgat o grămadă de bani pe Youtube și n-am scos nimic». Păi asta puteam să ți-o spun eu de la început. Tu vinzi motostivuitoare, nu ciorapi sau ouă de ciocolată.”, conchide Lucian, râzând.


Back to Top ↑