Vrei un girofar galben?

Da, chiar aceasta e întrebarea pe care ți-o pui când auzi prima oară de Overlords: vrei un girofar galben, legal? Acum e posibil. Nu mai e ca pe vremuri, când comerțul cu semnale acustico-luminoase era doar apanajul statului. Mai mult, legislația e foarte clară și prevede explicit cazurile, deloc puține, în care un particular poate utiliza un girofar galben.

Codul Rutier, de pildă, precizează ce mașini au voie să poarte girofar albastru și roșu (numai cele ale statului, salvări etc.). În schimb un girofar galben poate fi utilizat de orice prestator de servicii care prin activitatea sa are obligația de a atenționa ceilalți participanți la trafic:

  • un transportator care efectuează un transport agabaritic
  • un reparator de drumuri
  • un reparator al rețelei electrice de pe lângă drum
  • etc.

Întrucât acum suntem liberi să facem comerț după regulile UE, și aceste avertismente acustico-luminoase au devenit libere pentru a fi comercializate pe piață – în limitele legii, firește. Iar George Sorescu, un tânăr antreprenor, a profitat de ocazie pentru a se impune pe această nișă.

Girofarurile sale nu sunt chinezării. „Mulți importatori aduc niște chestii din China, clipesc de două ori, se răsucesc și mor. Noi aducem numai marfă din UE. Girofarurile rotative Din Pole sunt produse chiar în Marea Britanie.” Calitatea îl și ajută pe antreprenor, de altfel, să reziste pe piață. Pentru că dacă și girofarurile sale ar fi slabe calitativ, ar ieși de pe piață în secunda 2.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că afacerea e una ușoară. „Noi mai vindem și girofar albastru, girofar roșu. De multe ori instituțiile statului cumpără cele mai ieftine girofaruri. În trafic există nenumărate cazuri de vehicule care ar trebui dotate cu un girofar galben, și totuși nu o fac. Nici poliția nu îi sancționează.” Poate că tocmai de aceea piața de girofaruri nu depășește 1 milion de RON anual. Totuși, antreprenorul nostru este optimist, deoarece Overlods (www.overlords.ro) este unul dintre liderii pieței.

Provocările cu care se confruntă țin mai mult de indisciplina șoferilor și a pieței. Există șoferi care vor să cumpere un girofar pur și simplu pentru a-l monta ilegal pe mașină. Există alții care nu înțeleg la ce le dă dreptul un girofar galben (în nici un caz, nu să șofeze precum Kimi Raikonnen pe șosele!). Poliția tinde să dea vina pe comerțul liber cu girofaruri, dar comercianții nu sunt vinovați. De aceea, Overlords a început o campanie pentru educarea pieței și pe lângă insistarea asupra legislației, la fiecare girofar livrat în pachet este pus și un fluturaș care rezumă toată legislația din domeniu. Din câte știm momentan este singurul comerciant de girofaruri care își propune să educe astfel piața. Îi urăm succes!


Comments are closed.

Back to Top ↑