On pense

Published on noiembrie 29th, 2021 | by Caitlin Johnstone

1

Miliardarii nu sunt apți moral pentru a modela civilizația umană

Viitorul civilizației umane este inginerit în fel și chip de către o clasă de oameni nespus de bogați, care sunt atât de mici din punct de vedere emoțional și psihologic încât refuză să pună capăt foametei din lume, deși ar avea capacitatea de a face treaba asta cu cea mai mare ușurință.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că foamea de pe Pământ ar putea fi eliminată cu o cheltuială suplimentară de numai 30 de miliarde de dolari pe an, deși alte estimări sunt considerabil mai mici. Zilele trecute, Elon Musk a devenit primul om a cărui avere netă a ajuns la peste 300 de miliarde de dolari. În urmă cu un an averea sa netă era de numai 115 miliarde de dolari. Potrivit Inequality.org, miliardarii americani au o avere netă combinată de 5.100 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere cu 70% față de averea lor netă combinată de sub 3.000 de miliarde de dolari de la începutul pandemiei de Covid-19.

Vorbim, așadar, despre o clasă care ar putea opri cu ușurință moartea prin înfometare a oamenilor de pe această planetă, pur și simplu punându-și o parte din averile lor vaste în folosul unei cauze simple. Dar ei nu o fac. În schimb, această clasă influențează politicile, legile și comportamentul pe scară largă al speciei noastre mai mult decât oricare alta.

Pentru a vă da seama cu câtă nebunie avem de-a face, imaginați-vă că ați fi văzut un videoclip cu mine privind calmă cum un copil se îneacă într-o piscină, fără a face nimic pentru a-l ajuta. După ce veți vedea videoclipul, v-ar putea trece vreodată prin cap că eu aș putea fi responsabilă pentru viitorul întregii planete?

Probabil că nu. Îmi închipui că, în cazul improbabil în care ați decis că un individ anume ar trebui pus să conducă lumea, după ce m-ați văzut cum las un copil să se înece, m-ați trece la coada candidaților.

Acum imaginați-vă că în loc să fi lăsat un singur copil să se înece, ar fi fost vorba de milioane de copii.

Atât de mare e dimensiunea demenței prin care lăsăm clasa miliardarilor să modeleze viitorul civilizației.

Și noi chiar le permitem să modeleze viitorul civilizației.

Să ne gândim la Bill Gates. Acesta cheltuiește o avere pe controlarea narațiunilor oficiale, începând cu  sponsorizări imense pentru The Guardian și terminând cu granturi de zeci de miliarde de dolari, inclusiv subvenții de sute de milioane de dolari pentru diverse grupuri politice de influență mai mult sau mai puțin tenebroase. Gates chiar a influențat politicile Covid din întreaga lume, de la intervenția în favoarea păstrării brevetelor de vaccin, până la facilitarea lansării la nivel mondial a pașapoartelor vaccinale digitale; el a oferit nenumărate interviuri media despre Covid-19 și vaccinuri, deși nu deține vreo certificare medicală (de fapt, în afară de averea netă de 136 de miliarde de dolari, nimic nu-l recomandă pentru a-și da cu părerea). Și toate acestea după ce în urmă cu un deceniu a făcut promisiunea mincinoasă că își va dona imensa avere: între timp, valoarea netă a averii sale s-a dublat.

Jeff Bezos a fost furnizor pentru Pentagon, CIA și NSA, iar mulți experți susțin că Amazon încearcă să controleze infrastructura de bază a economiei. În calitate de proprietar unic al The Washington Post, el se asigură că un jurnal extrem de influent va fi întotdeauna plin de condeie care vor ajuta la fabricarea consimțământului în favoarea status quo-ului pe care se bazează imperiul său, iar marea sa viziune pentru umanitate presupune să zburăm în spațiul cosmic unde să ne reproducem în gigantice cilindre rotitoare.

Miliardarii Reid Hoffman și George Soros au făcut echipă într-o operațiune de control narativ numită Good Information Inc., cu scopul declarat de a contracara „informațiile false și dezinformarea în mass-media”, și cu scopul nedeclarat de a favoriza narațiunile despre ceea ce se întâmplă în lume autorizate de imperiu, în dauna celorlalte, neautorizate.

Forumul Economic Mondial a elaborat o agendă prin care corporațiile gigantice să-și poată depăși rolul lor neoficial și nerecunoscut de conducători nealeși de nimeni ai lumii în care trăim, pentru a deveni pe față, mai puternice ca oricând, parteneri în guvernarea afacerilor mondiale alături de guvernele noastre alese democratic.

Aproape că sunt infinite exemplele pe care le-aș putea evidenția, dar cred că argumentul meu e clar. Miliardarii și cu corporațiile lor dețin mass-media, ne influențează gândirea, ne manipulează economiile, intervin în politicile publice, determină soarta ecosistemului nostru și modelează lumea. Cu toate că tocmai ei sunt cei mai puțin calificați să facă treaba asta.

Nimeni dintre cei care aleg zilnic să lase milioane de oameni să moară de foame nu trebuie să aibă de-a face cu luarea deciziilor care îi afectează pe alții, și cu atât mai puțin cu luarea unor decizii care de fapt ne afectează pe toți. Faptul că miliardarii și lacheii lor își asumă zilnic o asemenea alegere dezgustătoare îi descalifică definitiv de la orice pretenție legitimă de a mima empatia și compasiunea atât de necesare pentru un job care să implice luarea unor decizii în numele tuturor. Sunt prea narcisiști ​​și prea disfuncționali pentru a li se permite să aibă vreo putere sau vreo influență oarecare, cu atât mai puțin să dețină cantitatea enormă de putere și influență din acest moment.

Miliardarii nu ar trebui să existe. Ar trebui să le fie luate puterea și bogăția, iar cârma umanității ar trebui să fie dată oamenilor obișnuiți, care sunt infinit mai calificați să ne conducă prin apele agitate din fața noastră.


About the Author

Jurnalist independent din Melbourne, Australia, binecunoscută pentru pozițiile ei progresiste. Subiectele abordate țin de sfera politicii, de economie, de feminism și de natura conștiinței. Este autoarea cărții „Woke: A Field Guide For Utopia Preppers”. Twitter: @caitoz.One Response to Miliardarii nu sunt apți moral pentru a modela civilizația umană

  1. Pingback: Miliardarii nu sunt apți moral pentru a modela civilizația umană - Anonimus

Back to Top ↑