Dialoguri & întrebări

Published on februarie 11th, 2015 | by Redactia

17

Stânga radicală în România? Scurt interviu cu dl. Constantin Rotaru, președintele Partidului Alternativa Socialistă (PAS)

Redacția noastră a prezentat în câteva materiale precedente contextul și implicațiile alegerilor din Grecia. Ce putem spune însă despre situația României? Există o stângă așa-zis „radicală”, dar democratică, și în România? Cel puțin la nivel declarativ există și se manifestă printr-un partid mic și puțin cunoscut publicului, Partidul Alternativa Socialistă (PAS) – singura formațiune politică din România care e membru cu drepturi depline în Partidul Stângii Europene (PSE), din care face parte și SYRIZA. De pe site-ul PSE aflăm că dl. Constantin Rotaru, președintele PAS și fost candidat la președinția României, este membru în „Consiliul Președinților” – organism de conducere al PSE -, unde e coleg cu Alexis Tsipras și am fost curioși, din această cauză, să-i adresăm câteva întrebări.

AsF: Domnule Constantin Rotaru, în primul rând vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor redacției ArgumentesiFapte.ro. Întrucât de curând a avut loc un eveniment major – câștigarea alegerilor parlamentare din Grecia de către formaţiunea SYRIZA -, și știind că PAS face parte alături de SYRIZA din Partidul Stângii Europene (PSE) , ne-am gândit că sunteți cel mai în măsură să ne vorbiți despre perspectivele deschise stângii radicale europene.

În primul rând, domnule Constantin Rotaru, cum se precizează identitatea Partidului Alternativa Socialistă, ca singura formaţiune politică românească afiliată la Partidul Stângii Europene? Nu vă punem întâmplător această întrebare, ci pentru că vrem să înțelegem cât mai bine poziția PAS. Știm că partidul d-voastră a dus o muncă deosebită în ultimii ani pentru a prezenta cu obiectivitate pozițiile PSE în România, inclusiv figura lui Alexis Tsipras. Pe de altă parte, anumite gesturi din trecut, de pildă tentativa de schimbare a numelui în „partid comunist”, ar putea să indice că avem de-a face mai degrabă cu un partid neokominternist, în spiritul faimosului punct 17 din condițiile de aderare la Komintern, scrise de Lenin în 1919. Ca să păstrăm termenii de comparație în cadrul scenei politice din Grecia, acest tip de gestică nominalistă din trecutul ceva mai puțin recent pare să vă apropie mai degrabă de Partidul Comunist Grec (KKE) – un partid antieuropean și fățiș anti-PSE, nicidecum de o formaţiune a stângii democratice precum SYRIZA.

În concluzie, ce trebuie să înțeleagă oamenii cu privire la identitatea PAS?

Constantin Rotaru: Partidul Alternativa Socialistă este un partid democratic, un partid de stânga a cărui doctrină are la bază un sistem de valori în care interesul național, libertatea, egalitatea, solidaritatea, cinstea și moralitatea, colaborarea reciproc avantajoasă, emanciparea umană, justiția socială, conservarea naturii și pacea sunt inseparabile într-o societate în care poporul își conduce treburile democratic și echitabil. În același timp milităm pentru instaurarea unei democrații reale care să dea posibilitatea fiecărui cetățean să se exprime și să participe direct la actul de conducere democratică a țării.

Nenumăratele acte abuzive și ilegale ale structurilor mafiote și a infractorilor de drept comun care s-au perindat la conducerea României după 1989, dacă ne gândim la distrugerea industriei românești, la distrugerea agriculturii românești, la înstrăinarea frauduloasă a bogățiilor subsolului românesc, la distrugerea învățământului românesc și a asistenței medicale, la diminuarea capacității de apărare a țării etc., demonstrează justețea politicilor promovate de partidul nostru.

Faptul că justiția a respins cererea noastră de schimbare a denumirii în Partid Comunist Român demonstrează, fără drept de tăgadă, că în România nu se poate vorbi de democrație și de justiție liberă. Ultimele date și informații demostrează că justiția a fost, de cele mai multe ori, „mama mare” a corupției și a corupților.

Vă întrebați totuși dacă suntem „neokominterniști”. Nu, este o noțiune străină gândirii și acțiunilor noastre politice. Eu, cu ceva ani în urmă, afirmam că, dacă cineva vrea să-i caute pe noii kominterniști, trebuie să înțeleagă că ei și-au mutat centrul de la Moscova la Washington. Priviți cu atenție la comportamentul conducătorilor noștri postdecembriști – unii dintre ei fiind chiar urmașii foștilor kominterniști moscoviți – cum se închină și se înclină la noua poartă de peste ocean.

Gestica nominalistă din trecutul ceva mai puțin recent? După cum se știe, nominalismul susține că numai lucrurile individuale au existență reală. Dacă ne atribuiți o asemenea caracteristică nu cumva ne confundați cu neoliberalii? Asemenea filozofie de viață nu ne este caracteristică. Faptul că noi dorim să preluăm critic tot ce s-a întâmplat în România secolului XX este cu totul altceva. Există o vorbă în popor: „oamenii deștepți învață din greșelile altora, oamenii proști nu învață nici din propriile lor greșeli”. Acesta este motivul real pentru care eu, poate și alții, fac trimitere la trecut. De pildă, l-am auzit pe Traian Băsescu vorbind de necesitatea învățământului dual, adică asigurarea unui învățământ în care absolvenții de liceu să aibă și o calificare. Da, e foarte bine. Dar de unde vine această amnezie care i-a cuprins pe politicienii noștri, pe intelectualii noștri și, în special, pe profesorii noștri? Fiindcă noi am avut așa ceva în urmă cu 30-70 de ani. De ce nu pornim de la această realitate românească? Nu trebuie, din punctul meu de vedere, decât să preluăm ce a fost bun, dacă a fost ceva bun, și să eliminăm ce nu a fost bun. Chiar dacă s-ar considera că n-a fost nimic bun, tot am avea obligația să pornim de la acea formă de învățământ, pentru a evita lucrurile greșite de atunci, pentru a nu le repeta. Este adevărat că astăzi avem alte realități sociale și economice. Deci, s-ar impune o adaptare la acestea.

AsF: După cum se știe, SYRIZA a câștigat pe data de 25 ianuarie, cu o largă majoritate, alegerile parlamentare din Grecia. Este pentru prima oară în cei 6-7 ani de criză profundă europeană, când un partid din PSE câștigă alegerile într-o țară din zona euro. După victoria SYRIZA, cum întrevedeţi evoluţia stângii radicale pe plan european?

Constantin Rotaru: Partidul Alternativa Socialistă a primit cu multă bucurie vestea victoriei pe care au obținut-o SYRIZA și Alexis Tsipras. Era normal. În primul rând pentru că este singura formațiune care are soluții pentru problemele economice și sociale ale Greciei. În al doilea rând, pentru că SYRIZA este membru al Partidului Stânga Europeană, partid în care se află și partidul nostru, Partidul Alternativa Socialistă.

Câștigarea alegerilor parlamentare din Grecia de către formațiunea politică de stânga SYRIZA reprezintă, pe bună dreptate, un adevărat semnal de alarmă pentru dreapta politică ce se află la putere în restul Europei și un imbold, un plus de speranță și energie pozitivă pentru noi. Este o reală victorie a poporului grec. Ei sunt primii europeni care au înțeles că, dacă vor să aibă o viață mai bună trebuie să-și ia țara în propriile mâini.

Mobilizarea exemplară a grecilor la aceste alegeri a fost posibilă ca urmare a politicilor promovate, la comanda și cu susținerea directă a Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii, de guvernele care s-au succedat la putere în ultimii 60-70 de ani. Războiul civil din Grecia care s-a desfășurat în anii 1946 – 1949 între armata guvernamentală greacă, susținută de Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, și Armata Democrată a Greciei, junta militară din Grecia anilor 1967-1974 și excesiva polarizare politică care a durat până în anii 1980 au pregătit poporul grec să înțeleagă care sunt adevăratele cauze ale problemelor lor economice, financiare, sociale și politice. Pe acest fond au aderat grecii la ideile politice și programatice ale SYRIZA și ale lui Alexis Tsipras. Nici nu aveau altă soluție. SYRIZA, condusă de actualul prim-ministru Alexis Tsipras, este singura formațiune politică din Grecia care și-a propus (citez din programul lor) „să apere dreptul poporului grec să ia decizii în mod liber; să rupă cu austeritatea; să spună NU crizei umanitare care a afectat țara; să deschidă calea pentru o alternativă reală pentru Grecia – pentru o reorientare socială și democratică.”

Spre satisfacția noastră, putem afirma că forțele politice de stânga din Europa sunt într-o reală creștere. Urmează Spania, unde formațiunea politică anticapitalistă Podemos care, la fel ca și SYRIZA, luptă împotriva precarității sociale și a corupției, se află pe primul loc în toate sondajele de opinie. Partidele noastre au multe elemente politice comune: lupta împotriva sărăciei și a corupției, promovarea interesului național, apărarea suveranității etc. Diferența dintre noi este dată, în mare măsură, de situația geopolitică și de contextul istoric ale fiecărui stat în parte. În România ne este mult mai greu pentru că toți cei care au fost la conducere până în prezent și-au creat un dușman imaginar: comunismul. El s-ar face, chipurile, vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă rău în această țară. Totuși, după sutele de arestări ale guvernanților, președinților de consilii județene și primarilor, suntem convinși că românii încep să înțeleagă că sunt conduși, într-o proporție covârșitoare, de infractori de drept comun și nu le vor mai da crezare.

AsF: Vedem cum în restul Europei partidele de stânga reușesc să mobilizeze o mulțime de tineri. De altfel, mulți dintre liderii lor sunt tineri, exemple în acest sens fiind chiar Alexis Tsipras, dar și Pablo Iglesias – secretar-general al Podemos ori Fabio de Masi – europarlamentar din partea Die Linke. Care sunt perspectivele Partidului Alternativa Socialistă, în sensul unei mai mari vizibilităţi, în particular printre tineri?

Constantin Rotaru: În ultimele luni, tot mai mulți oameni se înscriu în partidul nostru. Printre ei sunt și tineri. Scopul nostru este comun. Cu toții vrem o viață mai bună pentru fiecare cetățean. Vrem o țară care să asigure un nivel de viață cât mai bun. Vrem să fie eliminată corupția și să fie excluși toți infractorii de drept comun din orice funcție de conducere a statului, vrem să fim tratați cu respect în Europa și în lume. Nu rămâne decât să ne organizăm mai bine și să reușim să-i convingem pe cetățenii României de bunele noastre intenții. În tot acest demers al nostru tinerii trebuie să joace un rol foarte important. În fond, toată această politică socialistă se adresează tinerilor.

AsF: Vă mulțumim și vă urăm succes.

Tags: , , , , ,


About the Author



17 Responses to Stânga radicală în România? Scurt interviu cu dl. Constantin Rotaru, președintele Partidului Alternativa Socialistă (PAS)

Back to Top ↑