Dialoguri & întrebări

Published on februarie 11th, 2015 | by Redactia

17

Stânga radicală în România? Scurt interviu cu dl. Constantin Rotaru, președintele Partidului Alternativa Socialistă (PAS)

Redacția noastră a prezentat în câteva materiale precedente contextul și implicațiile alegerilor din Grecia. Ce putem spune însă despre situația României? Există o stângă așa-zis „radicală”, dar democratică, și în România? Cel puțin la nivel declarativ există și se manifestă printr-un partid mic și puțin cunoscut publicului, Partidul Alternativa Socialistă (PAS) – singura formațiune politică din România care e membru cu drepturi depline în Partidul Stângii Europene (PSE), din care face parte și SYRIZA. De pe site-ul PSE aflăm că dl. Constantin Rotaru, președintele PAS și fost candidat la președinția României, este membru în „Consiliul Președinților” – organism de conducere al PSE -, unde e coleg cu Alexis Tsipras și am fost curioși, din această cauză, să-i adresăm câteva întrebări.

AsF: Domnule Constantin Rotaru, în primul rând vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor redacției ArgumentesiFapte.ro. Întrucât de curând a avut loc un eveniment major – câștigarea alegerilor parlamentare din Grecia de către formaţiunea SYRIZA -, și știind că PAS face parte alături de SYRIZA din Partidul Stângii Europene (PSE) , ne-am gândit că sunteți cel mai în măsură să ne vorbiți despre perspectivele deschise stângii radicale europene.

În primul rând, domnule Constantin Rotaru, cum se precizează identitatea Partidului Alternativa Socialistă, ca singura formaţiune politică românească afiliată la Partidul Stângii Europene? Nu vă punem întâmplător această întrebare, ci pentru că vrem să înțelegem cât mai bine poziția PAS. Știm că partidul d-voastră a dus o muncă deosebită în ultimii ani pentru a prezenta cu obiectivitate pozițiile PSE în România, inclusiv figura lui Alexis Tsipras. Pe de altă parte, anumite gesturi din trecut, de pildă tentativa de schimbare a numelui în „partid comunist”, ar putea să indice că avem de-a face mai degrabă cu un partid neokominternist, în spiritul faimosului punct 17 din condițiile de aderare la Komintern, scrise de Lenin în 1919. Ca să păstrăm termenii de comparație în cadrul scenei politice din Grecia, acest tip de gestică nominalistă din trecutul ceva mai puțin recent pare să vă apropie mai degrabă de Partidul Comunist Grec (KKE) – un partid antieuropean și fățiș anti-PSE, nicidecum de o formaţiune a stângii democratice precum SYRIZA.

În concluzie, ce trebuie să înțeleagă oamenii cu privire la identitatea PAS?

Constantin Rotaru: Partidul Alternativa Socialistă este un partid democratic, un partid de stânga a cărui doctrină are la bază un sistem de valori în care interesul național, libertatea, egalitatea, solidaritatea, cinstea și moralitatea, colaborarea reciproc avantajoasă, emanciparea umană, justiția socială, conservarea naturii și pacea sunt inseparabile într-o societate în care poporul își conduce treburile democratic și echitabil. În același timp milităm pentru instaurarea unei democrații reale care să dea posibilitatea fiecărui cetățean să se exprime și să participe direct la actul de conducere democratică a țării.

Nenumăratele acte abuzive și ilegale ale structurilor mafiote și a infractorilor de drept comun care s-au perindat la conducerea României după 1989, dacă ne gândim la distrugerea industriei românești, la distrugerea agriculturii românești, la înstrăinarea frauduloasă a bogățiilor subsolului românesc, la distrugerea învățământului românesc și a asistenței medicale, la diminuarea capacității de apărare a țării etc., demonstrează justețea politicilor promovate de partidul nostru.

Faptul că justiția a respins cererea noastră de schimbare a denumirii în Partid Comunist Român demonstrează, fără drept de tăgadă, că în România nu se poate vorbi de democrație și de justiție liberă. Ultimele date și informații demostrează că justiția a fost, de cele mai multe ori, „mama mare” a corupției și a corupților.

Vă întrebați totuși dacă suntem „neokominterniști”. Nu, este o noțiune străină gândirii și acțiunilor noastre politice. Eu, cu ceva ani în urmă, afirmam că, dacă cineva vrea să-i caute pe noii kominterniști, trebuie să înțeleagă că ei și-au mutat centrul de la Moscova la Washington. Priviți cu atenție la comportamentul conducătorilor noștri postdecembriști – unii dintre ei fiind chiar urmașii foștilor kominterniști moscoviți – cum se închină și se înclină la noua poartă de peste ocean.

Gestica nominalistă din trecutul ceva mai puțin recent? După cum se știe, nominalismul susține că numai lucrurile individuale au existență reală. Dacă ne atribuiți o asemenea caracteristică nu cumva ne confundați cu neoliberalii? Asemenea filozofie de viață nu ne este caracteristică. Faptul că noi dorim să preluăm critic tot ce s-a întâmplat în România secolului XX este cu totul altceva. Există o vorbă în popor: „oamenii deștepți învață din greșelile altora, oamenii proști nu învață nici din propriile lor greșeli”. Acesta este motivul real pentru care eu, poate și alții, fac trimitere la trecut. De pildă, l-am auzit pe Traian Băsescu vorbind de necesitatea învățământului dual, adică asigurarea unui învățământ în care absolvenții de liceu să aibă și o calificare. Da, e foarte bine. Dar de unde vine această amnezie care i-a cuprins pe politicienii noștri, pe intelectualii noștri și, în special, pe profesorii noștri? Fiindcă noi am avut așa ceva în urmă cu 30-70 de ani. De ce nu pornim de la această realitate românească? Nu trebuie, din punctul meu de vedere, decât să preluăm ce a fost bun, dacă a fost ceva bun, și să eliminăm ce nu a fost bun. Chiar dacă s-ar considera că n-a fost nimic bun, tot am avea obligația să pornim de la acea formă de învățământ, pentru a evita lucrurile greșite de atunci, pentru a nu le repeta. Este adevărat că astăzi avem alte realități sociale și economice. Deci, s-ar impune o adaptare la acestea.

AsF: După cum se știe, SYRIZA a câștigat pe data de 25 ianuarie, cu o largă majoritate, alegerile parlamentare din Grecia. Este pentru prima oară în cei 6-7 ani de criză profundă europeană, când un partid din PSE câștigă alegerile într-o țară din zona euro. După victoria SYRIZA, cum întrevedeţi evoluţia stângii radicale pe plan european?

Constantin Rotaru: Partidul Alternativa Socialistă a primit cu multă bucurie vestea victoriei pe care au obținut-o SYRIZA și Alexis Tsipras. Era normal. În primul rând pentru că este singura formațiune care are soluții pentru problemele economice și sociale ale Greciei. În al doilea rând, pentru că SYRIZA este membru al Partidului Stânga Europeană, partid în care se află și partidul nostru, Partidul Alternativa Socialistă.

Câștigarea alegerilor parlamentare din Grecia de către formațiunea politică de stânga SYRIZA reprezintă, pe bună dreptate, un adevărat semnal de alarmă pentru dreapta politică ce se află la putere în restul Europei și un imbold, un plus de speranță și energie pozitivă pentru noi. Este o reală victorie a poporului grec. Ei sunt primii europeni care au înțeles că, dacă vor să aibă o viață mai bună trebuie să-și ia țara în propriile mâini.

Mobilizarea exemplară a grecilor la aceste alegeri a fost posibilă ca urmare a politicilor promovate, la comanda și cu susținerea directă a Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii, de guvernele care s-au succedat la putere în ultimii 60-70 de ani. Războiul civil din Grecia care s-a desfășurat în anii 1946 – 1949 între armata guvernamentală greacă, susținută de Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, și Armata Democrată a Greciei, junta militară din Grecia anilor 1967-1974 și excesiva polarizare politică care a durat până în anii 1980 au pregătit poporul grec să înțeleagă care sunt adevăratele cauze ale problemelor lor economice, financiare, sociale și politice. Pe acest fond au aderat grecii la ideile politice și programatice ale SYRIZA și ale lui Alexis Tsipras. Nici nu aveau altă soluție. SYRIZA, condusă de actualul prim-ministru Alexis Tsipras, este singura formațiune politică din Grecia care și-a propus (citez din programul lor) „să apere dreptul poporului grec să ia decizii în mod liber; să rupă cu austeritatea; să spună NU crizei umanitare care a afectat țara; să deschidă calea pentru o alternativă reală pentru Grecia – pentru o reorientare socială și democratică.”

Spre satisfacția noastră, putem afirma că forțele politice de stânga din Europa sunt într-o reală creștere. Urmează Spania, unde formațiunea politică anticapitalistă Podemos care, la fel ca și SYRIZA, luptă împotriva precarității sociale și a corupției, se află pe primul loc în toate sondajele de opinie. Partidele noastre au multe elemente politice comune: lupta împotriva sărăciei și a corupției, promovarea interesului național, apărarea suveranității etc. Diferența dintre noi este dată, în mare măsură, de situația geopolitică și de contextul istoric ale fiecărui stat în parte. În România ne este mult mai greu pentru că toți cei care au fost la conducere până în prezent și-au creat un dușman imaginar: comunismul. El s-ar face, chipurile, vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă rău în această țară. Totuși, după sutele de arestări ale guvernanților, președinților de consilii județene și primarilor, suntem convinși că românii încep să înțeleagă că sunt conduși, într-o proporție covârșitoare, de infractori de drept comun și nu le vor mai da crezare.

AsF: Vedem cum în restul Europei partidele de stânga reușesc să mobilizeze o mulțime de tineri. De altfel, mulți dintre liderii lor sunt tineri, exemple în acest sens fiind chiar Alexis Tsipras, dar și Pablo Iglesias – secretar-general al Podemos ori Fabio de Masi – europarlamentar din partea Die Linke. Care sunt perspectivele Partidului Alternativa Socialistă, în sensul unei mai mari vizibilităţi, în particular printre tineri?

Constantin Rotaru: În ultimele luni, tot mai mulți oameni se înscriu în partidul nostru. Printre ei sunt și tineri. Scopul nostru este comun. Cu toții vrem o viață mai bună pentru fiecare cetățean. Vrem o țară care să asigure un nivel de viață cât mai bun. Vrem să fie eliminată corupția și să fie excluși toți infractorii de drept comun din orice funcție de conducere a statului, vrem să fim tratați cu respect în Europa și în lume. Nu rămâne decât să ne organizăm mai bine și să reușim să-i convingem pe cetățenii României de bunele noastre intenții. În tot acest demers al nostru tinerii trebuie să joace un rol foarte important. În fond, toată această politică socialistă se adresează tinerilor.

AsF: Vă mulțumim și vă urăm succes.

Tags: , , , , ,


About the Author17 Responses to Stânga radicală în România? Scurt interviu cu dl. Constantin Rotaru, președintele Partidului Alternativa Socialistă (PAS)

 1. Bătăgan Marius says:

  Domnule Rotaru eforturile dvs. sunt de apreciat. Astazi cand peste 60% din electorat spune ca Romania merge intr-o directie gresita, mai mult chiar ca era mai bine inainte de lovitura de stat din 1989, o analiza asupra rezultatelor foarte slabe (proaste) la ultimele doua tururi de scrutin electoral ati facut ? Nu credeti ca electoratul de stanga a fost tot mintit 25 de ani, de acesti lideri politici care s-au dat de stanga (au mimat stanga) dar ei au mers tot pe dreapta ? Chiar mai mult au blocat dirijat stanga la anumite comenzi. Sper ca nu doriti exemple, ne-am saturat pana peste orice. Personal am total alta gandire asupra muncii de partid la un partid de stanga. Priviti acest lider dat de dvs. exemplu Alexis Tsipras. Ce comportament are, nu este fals, nu este duplicitar, este facut, construit de a lupta pentru o cauza dreapta a grecilor, a celor multi si exploatati de capitalismul European si nu numai. De ce noi nu gasim un astfel de lider ?

 2. eugen says:

  Din pacate partidul e mort in provincie. Degeaba are ‘pedigree’ european daca prin tara e reprezentat de niste mosnegi obositi care in afara de recitat poezii cu tovarasul Ceausescu nu mai au nimic in cap. Ca partid trebuie sa se debaraseze de toti senilii si de toate ideile invechite si dupa aia mai vorbim. Si mai ales trebuie sa dovedeasca intregii tari ca s-a rupt sincer de comunismul acela insalubru reprezentat de CEausescu. In urma cu cativa ani PAS-ul cam spre asta… batea pasul pe loc. Daca vreti asa ceva atunci directia e Coreea de Nord, tovarasi. Nici nu inteleg de altfel ce cautati langa Tsipras. Baba si mitraliera! Daca nu, atunci schimbati ceva si la nivelul organizatiilor judetene, nu doar la centru. Nu mai e timp de pierdut. Un partid de stanga e necesar in Romania dar … treziti-va!

  • Vasile says:

   @Eugen, e usor sa stai in tribuna si sa injuri jucatorii. Daca ai ceva de spus treci in teren, De vorbe suntem satui.

  • Eugen, un partid normal nu se poate schimba „la cererea publicului” de sus în jos. Trebuie militat din interior. Întrucât am avut ocazia să-i cunosc pe mulți dintre cei la care faci probabil referire, realitatea e că ei au reușit să păstreze viu și funcțional un partid de stânga independent de PSD. Și nu e puțin lucru. Gândește-te că în ultimii 2 ani autoritățile au desființat vreo 10 partide.

 3. Stania Gheorghe says:

  Va felicit pentru pozitia din interviu! Totusi, in practica, cand faceti schimbarile necesare in Partid?

 4. ioan olteanu says:

  Pasi mici la P.AS.-ul din Romania sant de acord comentatorii,slaba organizare,partid satelit al P.S.D.Este necesar un partid radical de stanga cu toti cei care nu au detinut functii politice pe perioada comunista,nu cu batranele stafuri.

 5. gheorghitazbaganu says:

  Felcitări Argumente şi Fapte!

  • Pentru electoratul de stânga și dvs. domnule Gheorghita sunteți raspunzător. Acum nu mai sunteți “dezident”. Analiza rezultatelor de la ultimele doua tururi electorale s-a facut la PAS ?

 6. Paul Constantin Marinescu says:

  Hai să învățăm din orice critică. Chiar dacă ea conține și lucruri cam neadevărate, sau expresii dure. Le dăm la o parte p-astea și reținem partea bună a criticii. Și Bătăgan Marius și Eugen și Ioan Olteanu au ceva dreptate în ce spun. Nu e chiar ca la fotbal pe stadion. Chiar dacă ,,spectatorii” nu vor să intre în teren ca să joace, nu înseamnă că tot ce ,,înjură” ei sunt baliverne 100% și nu ne pot ajuta la revigorarea partidului. Acum, concret: România are un mare handicap comparativ cu Grecia sau Spania, Italia etc. În România se varsă bani mulți pentru anihilarea dezvoltării Stângii și liderilor gen Alexis Tsipras. Este o ofensivă pe un front larg de tot: Instituții de suprafață ale statului (v. IICCMER, TVR), servicii de informații, presă scrisă, audio-vizual, lideri de opinie, deontologi, intelectualo-filozofi etc. Se demonizează comunismul într-o veselie și într-o isterie. Atragerea tinerilor înspre PAS nu e deloc o treabă ușoară. Iar, ce spune Eugen (un semi-cult al ceaușismului, în PAS) nu e chiar un neadevăr, din păcate…

  • Domnule Paul Constantin Marinescu, de ce nu puneți mana pe rană ? La PAS nu se doreste mai mult, se bate pasul pe loc cu o deplina diplomatie. Se procedează ca si cum nu se mai stie, nu se mai cunoaște cum trebuie facuta cu adevarat munca de partid. Electoratul nostru de stânga a înteles că nu se dorește mai mult. Și atunci ? Cine raspunde, când și cum ?

 7. ostap bender says:

  As vrea sa nu supar pe nimeni, dar lucrurilor trebuie spus pe nume, daca vrem sa iesim din actuala stare de lucruri: din pacate, PAS nu exista in realitate, ca participant cit de cit semnificativ pe scena politica a tarii … deocamdata ramine o sectutza politica orgolioasa oarecare, ce isi inchipuie ca e urmasa si purtatoarea de stindard a Partidului Comunist si ca toate realizarile regimului socialist sunt urmarea fireasca a existentzei sale … in realitate singura sa performanta de luat in considerare este prezenta – formala – in familia Stingii Europene … 🙁 … argumente: 1. actualul Partid Alternativa Socialista (PAS) este continuatorul institutional al defunctului Partid Alianta Socialista (tot PAS …), desfiintat prin efectul legii, datorita „performantelor” sale electorale; 2. continuind „glorioasa” traditie a primului PAS, actualul si-a inscris in palmares alte contraperformantze electorale, obtinind aceleasi citeva (putine de tot …) mii de voturi la nivel national, tragind aceeasi nadejde ca, cumva, va reusi sa obtina recunoasterea juridica a denumirii de Partidul Comunist Roman, ce ar aduce, singure, milioanele de voturi sperate … daca nu, la expirarea numarului de legislaturi permise de lege, va trebui pusa imaginatia la lucru, sa se gaseasca un alt A intre P si S si lupta cea mare sa reinceapa … lasind sarcasmul rautacios, dar bine intentionat la o parte, aceasta este trista realitate, dela care s-ar putea trece cu adevarat la organizarea partidului … depasind comentarii gen @vasile, cu invitatii la intrat in teren, stimati domni, sau tovarasi, nu ma deranjeaza nici unul din apelative, din partea dumneavoastra trebuie sa vina prima dovada ca a sosit timpul muncii de constructie a unui partid de stinga consecvent si adaptat realitatilor zilelor noastre … inainte de a chema pe altii sa munceasca ca Ion la popa, faceti dovada ca stiti primii ce aveti de facut, si faceti primii pasi in aceasta directie! … nu de alta, dar e, iarasi, destul de tirziu, pina la localele din vara lui 2016 si parlamentarele din toamna urmatoare mai e doar putin, si PAS-ul va ramine acelasi abonat la pozitia de ultima dintre ragaliile politice participante … deocamdata ma opresc, cu tristete si dezamagire …

 8. Da, asa este, subscriu la observatiile aduse! Sunt mahnit pentru faptul ca aproape nimeni nu ne baga in seama, cele cateva mii de voturi pe plan national, in ultimele doua tururi de scrutin, este, de fapt aprecierea pe care ne-o acorda electoratul roman! NU CRED ca cetatenii din Romania, cei mai multi, mai au incredere in clasa politica actuala _ indiferent ca e vorba de PSD,PNL sau mai stiu eu care altul. Dupa scandalurile actuale, dupa ce au iesit la suprafata(si ies in continuare) matrapalzacurile „politicienilor”, consider ca e normal sa se intample ceea ce se intampla!!! De asemenea, NU CRED ca cetatenii mai sunt interesati de ceea ce se cheama Programul Partidului(oricare ar fi acesta), deoarece se constata de la o posta ca motivele adevarate ale asa zisilor parlamentari, ministri, secretari de stat etc. sunt imbogatirea acestora, a familiilor precum si a grupurilor din care fac parte! Nu mi-am inchipuit vreodata ca hotia, minciuna, fatarnicia, coruptia vor fi generalizate! Nu mi-am inchipuit vreodata ca, in Romania, sistemul va ajunge in asemenea stadiu! De aceea, e imperios necesar ca in tara noastra sa se faca o cu totul altfel de politica! Este nevoie de un adevarat partid de stanga, nu de PSD_acesta nu e partid de stanga, e o gasca uriasa de hoti! Unde ati mai pomenit dumneavoastra un partid care se erijeaza in partid de stanga si care ar trebui sa aiba drept tel promovarea ideilor ce lupta pentru propasirea neamului, sa fie contabilizat cu atatia condamnati, sa fie atat de perfid, sa faca tot mai pregnant dovada de tradare a neamului!!!! Un adevarat partid de stanga si singurul, suntem noi, cei de la PAS, fie ca place unora, fie ca nu! De aceea, avand in consideratie ceea ce am mentionat ceva mai sus, adica neancrederea in clasa politica, reitrerand faptul ca nimeni, ca atare, NU mai citeste doctrinele partidelor, care sunt scrise frumos si elocvent si care din pacate, raman doar pe hartie, eu gandesc ca ar trebui sa iesim in evidenta prin adoptarea unei sigle care sa fie arhicunoscuta si sa ne reprezinte! Cel care pune stampila pe buletinele de vot, va cauta sigla PCR, incadrata de spicele de grau( in interior, s-ar putea adauga cateva elemente care sa ne reprezinte, alaturi de secera si ciocan _ care, nu-i asa, sunt traditinale pentru comunisti !) In nici un caz nu mai trebuie sa punem PCR in interiorul unui soare, asa cum arata emblema noastra acum ! Gasesc ca e de o importanta capitala acest lucru.
  Evident, in alta ordine de idei, e necesar cu mult mai multa munca la nivelul judetelor, chiar daca soarta ne va surade si vom primi, in cele din urma, recunoasterea juridica a adoptarii denumirii de PCR din partea CEDO !

 9. gheorghitazbaganu says:

  Ostap Bender: ce spui tu e ca bine ar fi sa fie bine. Cu ce ne poti TU ajuta, asa se pune problema, daca esti de stinga.

  • Pentru electoratul de stânga și dvs. domnule Gheorghita sunteți raspunzător. Acum nu mai sunteți “dezident”. Analiza rezultatelor de la ultimele doua tururi electorale s-a facut la PAS ?

  • ostap bender says:

   @ gheorghita zbaganu … domnule profesor, de ajutat v-am ajutat cu votul meu, atunci cind am putut sa-l dau (din pacate de destule ori nici macar de votat nu v-am putut vota … ); si am sa va ajut cu participarea efectiva la viata partidului atunci cind PAS va dovedi ca doreste sa faca si altceva decit ce face acum … deocamdata, va ajut cu semnale critice, care ar trebui sa va ajute mai mult decit eventuale osanale care nu ajuta cu nimic… va ramasesem dator cu un raspuns la o intrebare adresata mai demult, daca se face sa cunosc personal pe cineva din PAS … va raspund ca stiu foarte bine despre ce si cine vorbesc; personal am avut placerea sa-i cunosc (si sa militam impreuna in PSM in perioada 1991 – 1995) pe domnii Rotaru si Badea, fata de care am toata pretuirea – critica! 🙂 – si pe domnul Sirbu, de ceva mai putin timp … stimate domnule profesor, sa stiti ca am facut un prim pas de a „ajuta”, chiar la fata locului, dar, dupa citeva vizite la sediu, realizind ca doar ma aflu in treaba, am inteles ca mai bine imi vad de viata … impresia a devenit certitudine dupa citeva scene penibile la care am asistat, fara voia mea (era inaintea Zilei Nationale si nimeni din conducerea partidului nu considerase necesar sa se preocupe de cumpararea unei coroane/jerbe … cei citiva oameni adunati incercau sa se organizeze sa salveze cit de cit aparentele … ; un alt moment jenant mi s-a parut acela cind, dupa ce domnul Sirbu isi depusese candidatura la Senat, partidul nu l-a putut ajuta cu nimic sa duca o campanie electorala cit de cit decenta …) … daca doriti, mai pot continua, dar nu asta este intentia mea … 🙁

Back to Top ↑