Puncte de vedere

Published on februarie 1st, 2017 | by Lucian Sârbu

2

Klemm, Putin și Dodon

Diplomații și politicienii cu experiență nu fac niciodată gesturi întâmplătoare. Cu atât mai mult lucrul acesta e valabil când vorbim de diplomații și politicienii unor mari puteri, adică oameni având în spate mii de ore de practică politică și training-uri profesioniste în materie de comunicare, etichetă, retorică etc.

De aceea a părut bizar, ca să nu zicem nepotrivit, gestul ambasadorului SUA din data de 14 septembrie 2016, când s-a fotografiat hodoronc-tronc cu steagul secuiesc, alături de câțiva reprezentanți de frunte ai comunității maghiare din Harcov, zonă pe care o vizita în acel moment. În mod normal un asemenea gest ar fi putut fi interpretat ca o încurajare puternică a tendințelor separatiste din zonă de către reprezentantul în România al puterii suzerane, ceea ce o parte a societății românești a și făcut. Forțat mai mult de opinia publică să exprime o poziție, MAE a avut o reacție timidă, invocând „anumite sensibilități”, ceea ce i-a dat prilej ambasadorului respectiv să bălmăjească niște explicații incoerente.

Poate că incidentul acesta ar fi fost definitiv uitat dacă pe 17 ianuarie 2017, adică la numai 4 luni de la el, nu ar fi avut loc un alt incident bizar, de data aceasta implicând o altă mare putere cu interese în zonă, și anume Rusia. Este vorba despre deja celebrul episod al „hărții Moldovei Mari” pe care președintele Rusiei, Vl. Putin, a simțit nevoia să i-o dăruiască lui Igor Dodon, arătând-o în toată splendoarea ei fotografilor oficiali ai întâlnirii.

Politician mai puțin versat, de fapt un prostănac cu nivelul politic al unui primar dintr-un sat izolat de câmpie de pe vremuri, Igor Dodon s-a apucat să abereze despre ocuparea parțială a Basarabiei de către Imperiul Țarist de la 1812 fără să înțeleagă că harta, respectiv fotografia care a circulat pe fluxurile agențiilor de presă, era pentru români, nu pentru el. Republica Moldova, care e cea mai săracă țară din Europa, din care se fuge pe capete, nu va atrage în veci Moldova românească în vederea unei eventuale uniri. De bine, de rău, la Iași se câștigă de câteva ori mai bine decât la Chișinău și fluxul migraționist e dinspre malul estic al Prutului spre cel vestic, nu invers. Putin o fi cum o fi, dar prost nu e. Cu siguranță înțelege că singura unire de care s-ar putea vorbi cu sens e unirea Republicii Moldova cu România, nicidecum a Moldovei românești dintre Prut și Carpați cu Chișinăul. Gestul însă, având în vedere cine l-a susținut, a fost perfect calculat, ceea ce înseamnă că, pentru a doua oară în decurs de numai 4 luni, o mare putere ne transmite codificat ceva legat de ideea separatismului și de posibila dezintegrare teritorială a statului român.

Firește, în acest moment nu putem decât să facem speculații cu privire la conținutul criptat al eventualului mesaj pe care Putin îl adresează românilor și României cu ajutorul involuntar al slugii sale prea-plecate Dodon, dar dacă ținem cont de incidentul bizar din septembrie, căruia ambasadorul nu i-a dat niciodată o explicație fermă, deși reprezenta în mod mai mult decât evident o încurajare a unor tendințe separatiste, singura decriptare rațională nu poate fi decât una de genul acesta: „Români fraieri, nu uitați că o țară ca a voastră nu e decât o monedă de schimb pentru vremelnica putere suzerană. Vă aduc aminte ce ați pățit în urmă cu 200 de ani.”

Dacă gestul lui Klemm a apărut mai mult ca o inofensivă încercare a mării cu degetul în direcția testării unei reacții românești la eventuale revendicări separatiste susținute de la centrul imperial, gestul lui Putin e un avertisment pe față că României i se pregătește ceva. Și ceea ce ar trebui să  înspăimânte e faptul că FSB-ul (adică fostul KGB) chiar are capacitatea de a pătrunde în intimitățile cancelariilor occidentale, deci de a afla secrete la care oamenii de rând și presa nu au acces, altfel zis – de a produce informații reale și veridice. Lucrul acesta nu e o noutate și a fost dovedit în ultimii ani în nenumărate rânduri. Victoria Nuland „fuck the EU”, filmul politico-pornografic cu Vlad Filat, emailurile echipei Hillarei Clinton etc. – sunt doar câteva dintre loviturile informaționale spectaculoase pe care serviciile secrete rusești le-au reușit în ultimii ani și care ne-au dovedit cu prisosință că rușii, atunci când își întind antenele, chiar ajung să prindă semnale interesante.

Tags: , , ,


About the Author

Născut în 1975. Studii universitare de filozofie și de economie (specializare: marketing). A colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste culturale (Literatorul, Calende, Argeș, Observator Cultural etc.) cu proze, recenzii, traduceri, eseuri. Începând cu anul 2007 a scris sub pseudonimul „Manole” cel mai popular blog de imobiliare din România, „Balonul imobiliar”, descifrând bula imobiliară într-o perioadă în care discursul dominant nu comunica altceva decât că „economia duduie”. Autor al unui volum de eseuri intitulat „Adevăr și democrație” apărut în anul 2001 la Editura Paideia. În prezent deține propria agenție de marketing și nu este implicat politic.2 Responses to Klemm, Putin și Dodon

  1. a.s. says:

    Problema e ca, inainte de a se fotografia ambasadorul SUA in Romania, cu cativa fruntasi secui in fata steagului secuiesc, s-a produs ambasadorul american de la Chisinau. Si anume, impotriva tendintelor de unire cu Romania. Printre motive ( adevarate, cum ar fi starea economica si statutul precar al Romaniei in Europa ), ambasadorul a afirmat un lucru foarte, foarte interesant : moldovenii sunt de alt neam decat romanii. .Aici s-a pus in dezacord cu intreaga stiinta romaneasca a istoriei, dar nici ca i-a pasat. Peste vreo doua saptamani, ambasadorul SUA din Romania, a luat-o ( cu totul intamplator ) pe aceiasi carare. Abia apoi a fost publicata ( de secui ) poza cu pricina ( realizata mai demult ).De ce nu a fost publicata atunci cand a fost facuta ? Nu stim. De ce a fost publicata doar cand discutia privind ” rudenia ” Basarabiei cu Romania dat in fierbere? Iar nu stim . A dat cineva Ok-ul pentru publicare ? Nu stim nimic. Stim doar ca cele mai inalte autoritati din Romania n-au mai adus vorba despre nici o rudenie cu nimeni.

    • Lucian Sârbu says:

      Așa e, aveți dreptate. De incidentul de la Chișinău uitasem. Devine și mai bizar totul. Să sperăm că oamenii cu cap din instituțiile noastre urmăresc cu atenție lucrurile acestea și nu pierd timpul exclusiv cu agitația de stradă din aceste zile de la București.

Back to Top ↑