Focus Care ne e viitorul?

Published on septembrie 23rd, 2014 | by Redactia

2

România (din nou) la fundul grămezii

Face obiectul multor discuţii în Europa raportul pe anul 2014 privind combaterea sărăciei şi asigurarea dreptăţii sociale  – o analiză comparativă a situaţiei din cele 28 de state ale UE:

 Social Justice in the EU –

A Cross-national Comparison

Social Inclusion Monitor Europe (SIM) – Index Report

de Daniel Schraad-Tischler şi Christian Kroll

Raportul constată că politicile zise “de austeritate“ au afectat negative dreptatea socială şi protecţia grupurilor dezavantajate: “the rigid austerity policies pursued during the crisis and the structural reforms aimed at economic and budgetary stabilization have had, in most countries, negative effects with regard to social justice”.

În timp ce state ca Cehia au performanţe deosebite în combaterea sărăciei şi asigurarea dreptăţii sociale, în timp ce state fost comuniste ca Polonia, Estonia, Slovenia au facut progrese în reducerea inegalităţilor sociale şi incluziune, în sud-estul Europei situaţia socială a continuat să se degradeze. În acest process de degradare, România este campioană.

România este pe penultimul loc în Europa (27 din 28) în ceea ce priveşte reducerea sărăciei şi asigurarea dreptăţii sociale. Numai Grecia stă mai rău decât România, în această privinţă, iar Grecia are o situaţie specială (generată de criza datoriilor sale) astfel că ar trebui pusă pe o listă separată. Dacă se face acest lucru, România are cinstea de a ocupa ultimul loc din UE în ceea ce priveşte dreptatea socială. Din nou, “la fundul grămezii“.

Veşnică pomenire tuturor arhitecţilor acestei performanţe, mai ales regimului Băsescu, dar și întregii clase politice autohtone, precum și armatei de slugi intelectuale (denumită eufemistic “Dreapta intelectuală românească” sau “Elita”) care,

fie cu argumente libertariene,

fie cu lozinci neoliberale,

fie cu fraze copiate mecanic dictate din documente reflectând “Consensul de la Washington”,

fie cu servilismul dezgustător faţă de politicile „de reformă” din ultimii zece ani şi faţă de promotorii lor (Traian Băsescu, PDL, etc.)

au sprijinit moral, cu mult exces de zel, o distrugere sistematică a materialului uman naţional prin aplicarea unor principii social-darwiniste („supravieţuirea celui mai puternic”) în economia şi societatea românească.

Raportul privind dreptatea socială în Europa se găseşte la adresa:

http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xbcr/SID-BEDC1982-D0149343/bst_engl/xcms_bst_dms_40363_40364_2.PDF

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


About the Author2 Responses to România (din nou) la fundul grămezii

 1. nete says:

  draga redactie (ce frumos!),
  de ceva timp de cand am descoperit eu „argumente si fapte” m-am obisnuit sa citesc exact asta „argumente si fapte” si mi-a placut. acum, insa, in afara de faptul in sine care e, intr-adevar disponibil la adresa http://www.bertelsman... argumentele lipsesc.
  si cum sunt sigur ca nu sunt singurul care citeste „romania (din nou) la fundul gramezii” solicit, pasnic si usor timid, o completare cu argumente – cateva, macar – intru limpezirea scrierii.
  multumesc!

 2. Adrian Iliescu says:

  Ca Romania este pe (pen)ultimul loc in UE in asigurarea dreptatii sociale este un FAPT care nu pare sa necesite nici un alt ARGUMENT

Back to Top ↑