Focus

Published on august 14th, 2018 | by Lucian Sârbu

1

Dacă le scoateți degetele din priză, să știți că va fi bine

Un august fierbinte, poate cel mai fierbinte august românesc de la cel din 1944 încoace. Cam așa ar putea fi caracterizată succesiunea rapidă de întâmplări recente, una mai dementă decât alta, care par să-și fi atins climaxul odată cu acuzațiile halucinante lansate astăzi pe unele televiziuni cum că jandarmeria română ar fi folosit … arme chimice împotriva manifestanților! Inutil de spus: dacă aberația asta ar fi adevărată, pe capul nostru ar trebui să cadă bombele NATO, așa cum au căzut în capul lui Saddam Hussein și al lui Bashar al-Assad (în urma unor acuze care, de altfel, s-au și dovedit a fi false).

Mașinării de tocat propagandă pe care le credeam terminate odată cu fuga Elenei Udrea în Costa Rica – știut fiind că doamna în cauză sponsoriza „armate” întregi de postaci, lucru pe care de altfel l-a recunoscut ea însăși – parcă au înviat brusc din cenușa istoriei și ne-am trezit că rețelele sociale devin iarăși invadate de dezinformări și manipulări grosolane: aici un polițist îmbrăcat în mod mai mult decât evident în uniformă americană, lovind cu piciorul o femeie, dincolo doi bărboși care nu par a avea nici în clin, nici în mânecă unul cu celălalt, prezentați drept dovadă irefutabilă că „Dragnea însuși, îmbrăcat în jandarm, manevra tunul cu apă” și-i bumbăcea pe manifestanți. Ceea ce e de-a dreptul șocant e să constați că scorneli în mod evident imbecile ajung să fie luate în serios de oameni care ți se păreau întregi la minte, oameni cu studii superioare, aparent normali. Este același tip de isterie colectivă care s-a manifestat și în 2014, înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale, când guvernul „cremenal” îi lega cu lanțuri pe bunii diasporeni care voiau să voteze, dar și în ianuarie 2017, când pesediștii voiau, „noaptea ca hoții”, să-l salveze pe Dragnea și să vândă țara „la ruși și la chineji”. Nu e de mirare că războiul informațional a ajuns la un nivel la care te întrebi serios dacă ăia care îl dirijează – „zvonerii”, după cum erau numiți pe vremuri de cei de la grupul umoristic Divertis – și cei care îl propagă – „răspândacii” – și-au luat doza zilnică și obligatorie de Haloperidol, neuroleptic picături. Cum altfel să explici faptul că la Antena 3 se bate câmpii cu … Antifa (?!) în timp ce la televiziunile „vițăvercea” se vorbește de … arme chimice?!

Totuși, ceea ce diferă acum, față de celelalte dăți, e că populația pare în sfârșit „vaccinată” împotriva aberațiilor emise în spațiul public și prezentate drept adevăr. Departe de a aduna un milion de participanți, mitingul din 10 august abia a adunat vreo 60-70.000 de nemulțumiți iar a doua zi, sâmbătă 11 august, după ce s-a declanșat mașinăria fenomenală de propagandă (rămâne de văzut cine o manevrează acum, că Elena Udrea sigur nu mai are nimic de-a face cu ea), participarea în loc să crească – semn al circulației emoției sangvinare în rândul populației „conectate” – , de fapt a scăzut dezamăgitor. Până la punctul la care duminică 12 august deja mitingul se fâsâise complet, transformându-se în binecunoscutele adunări mărturisitoare de tip #rezist, cu cel mult câteva mii de oameni care nu pot însemna nimic.

Asta nu înseamnă că războiul încă nu e cald la nivel informațional, deși mă tem că asistăm în direct la sucombarea unei rețete cândva „sigure” de mobilizare a maselor. Faptul că prezența unui infractor condamnat precum Liviu Dragnea într-o funcție-cheie a statului român, precum și a unei persoane slab mobilată intelectual (sau pur și simplu indecent de puțin pregătită pentru funcție) în fruntea guvernului, nu mai sunt suficiente pentru a crea o emoție suficient de puternică în așa fel încât oamenii să dea jos un guvern PSD liber ales, pentru a pune în locul lui… ce? Un guvern care să-i invite iarăși să lucreze pe 2 lei, că așa a văzut unul dintre miniștri prin Brazilia? Pur și simplu românii, atât cei din țară, cât și cei din străinătate (dezinteresata diasporă care nu a achiesat deloc la ideea mega-mitingului) au început să-și vândă pielea scump și pragmatic. Vremea gogoșilor nobile („fără penali în funcții publice”) a trecut. Ca partid care vrea puterea, ai ceva de dat?… bine. Nu ai?… Pa!

Și poate că tocmai de aceea, întrucât populația nu mai poate fi dusă de nas cu ușurință și participarea la mitingul (sau la mitingurile) din 10 august a fost complet dezamăgitoare față de milionul sperat, e nevoie de un plan B, o nucleară, care să dea jos guvernul pornind din afară, dacă dinăuntru nu se mai poate. Revenind la una dintre demențele citate anterior – o fi întâmplătoare discuția despre arme chimice, știut fiind că asemenea suspiciuni atrag aproape instantaneu embargoul internațional și sancțiunile, până la dovedirea nevinovăției? O fi întâmplător că după ce eșecul material al mitingului (căderea guvernului) a fost evident, un trepanat de la pretinsa publicație Deutsche Welle răstoarnă complet de-a-ndoaselea tot ce a văzut o țară întreagă la mitingul din 10 august, pretinzând că totul a fost o … regie mai-mult-decât-subtilissimă-și-sublimissimă a partidului aflat la putere? (ceeeeeeee?!) În sfârșit, o fi întâmplare că tocmai azi, când niște trepanați din redacțiile care apără linia Cotroceniului vorbesc ca la comandă de arme chimice, apare în Washington Examiner un articol „de opinie” prin care un alt trepanat de peste ocean propune… hm, surpriză!… fix… sancțiuni împotriva României?… (având drept ultim scop „hopefully [to] reappoint Kovesi”)…

Nu știu cum vor evolua lucrurile mai departe, însă scenariul sau scenariile care se desfășoară acum deja nu mai par scrise de niște oameni normali la cap, ci de niște nebuni furioși care ni se adresează în timp ce au degetele băgate adânc în priză. Klaus Iohannis, Dragnea, PSD, Antena 3, Realitatea TV, Rareș Bogdan, Gâdea, Digi 24, suavissima Adriana Nedelea cu patosul ei de crainică nord-koreeană, „Veorica”, jandarmii, grupul #rezist (alți furioși!), Bot, Oreste, Ludovic Orban, Dan Barna, USR, PNL, fenomenologul *uii Liiceanu ș.a.m.d. – toți par să facă parte dintr-un „De ce trag clopotele, Mitică!” ridicat de un regizor șugubăț la puterea a doua. Se încumetă cineva să le extragă degetele din priză?… Ne împrumută cineva măcar o mănușă electroizolantă?…


About the Author

Născut în 1975. Studii universitare de filozofie și de economie (specializare: marketing). A colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste culturale (Literatorul, Calende, Argeș, Observator Cultural etc.) cu proze, recenzii, traduceri, eseuri. Începând cu anul 2007 a scris sub pseudonimul „Manole” cel mai popular blog de imobiliare din România, „Balonul imobiliar”, descifrând bula imobiliară într-o perioadă în care discursul dominant nu comunica altceva decât că „economia duduie”. Autor al unui volum de eseuri intitulat „Adevăr și democrație” apărut în anul 2001 la Editura Paideia. În prezent deține propria agenție de marketing și nu este implicat politic.



One Response to Dacă le scoateți degetele din priză, să știți că va fi bine

  1. Robin says:

    Articol scris cu mult talent!
    Jos palaria pentru analiza!

Back to Top ↑