Focus

Published on noiembrie 25th, 2020 | by Alexandru Mamina

2

Obstinația răului și închiderea tuturor

Decembrie va fi o lună în care vom plânge mult – aceasta este declarația unui medic, dacă vă vine să credeți, mai precis Beatrice Mahler, directorul Institutului Marius Nasta. Să ne pregătim, adică, pentru mulți morți din cauza infecției cu Sars-Cov-2. Cam același lucru ni-l comunica și un alt medic, Virgil Musta, de la Timișoara, atunci când ne avertiza că nu vom putea serba Crăciunul morți și că, oricum, vom fi supuși restricțiilor privind circulația și întâlnirile.

Oamenii aceștia împreună cu reprezentanții presei și guvernanții par obstinați în rău. Nu cultivă decât panica, spaima, depresia, cum spunea la un moment dat Eugen Cristea. Poate numai de la Alexandru Rafila să mai fi auzit câte ceva pozitiv în legătură cu sfârșitul pandemiei. În rest nu se comentează decât despre decese și numărul mare de bolnavi internați la terapie intensivă, în timp ce numărul foarte mare al persoanelor vindecate trece practic nebăgat în seamă. Nu au nici un cuvânt de încredere sau de speranță, desconsideră faptul că oamenii suportă mai bine și boala dacă sunt liniștiți sufletește (aceasta în legătură cu interzicerea participării la pelerinajele din ziua sfintei Parascheva și apoi a sfântului Dimitrie), totul se reduce pentru ei la o viziune cantitativistă care, sub aparența expertizei științifice, reduce omul la număr și la corporalitate ignorându-i nevoile afective, cum ar fi și aceea de a se întâlni cu apropiații. Nouă, din contra, ni s-a livrat inclusiv monstruozitatea morală că tocmai de cei apropiați trebuie să ne ferim, să-i privim ca dușmani!

Aici este vorba de o gândire scientist-reducționistă golită de umanitate, de o răutate pur și simplu (ca în cazul afirmației resentimentare a lui Raed Arafat – inspiratorul acțiunilor de carantinare –, care zicea că-i așteaptă la spital pe manifestanții din Piața Victoriei împotriva regimului de restricții), după cum este vorba și de un plan, de o campanie de pregătire și justificare a carantinării întregii țări după alegerile din 6 decembrie a.c. În această privință Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, are dreptate: guvernanții actuali, dacă rămân la putere, ne închid în case și ne fură Crăciunul. Pe musulmanul – ateu, din câte am înțeles – Raed Arafat nu l-ar deranja. El nu are Crăciun, după cum nu a avut nici Paște, atunci când bisericile au rămas închise. Mai contează că nu bisericile s-au dovedit până acum focare de infecție?! Nici hotelurile, nici restaurantele…

A închide, iată politica și dorința guvernanților actuali! A închide biserici, hoteluri, restaurante, piețe agroalimentare și finalmente oameni în spitale sau în case, transformând țara într-un fel de închisoare în care vom sta condamnați pe durată nedeterminată. Votul din 6 decembrie are și această miză.


About the Author

Alexandru Mamina este cercetător ştiinţific I la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, în cadrul căruia coordonează „Atelierul pentru studiul ideilor politice contemporane”. Autor al lucrărilor Societate, instituţii, reprezentări sociale – studii de istoria mentalităţilor şi a imaginarului, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1998 ; Manual de istorie pentru clasa a VII-a (coautor), Bucureşti, Corint, 1999; Caietul elevului pentru clasa a VII-a (coautor), Bucureşti, Corint, 2000; Manual de istorie universală pentru clasa a XI-a (coautor), Chişinău, Prut Internaţional, 2001; Dimensiunea religioasă a gândirii contrarevoluţionare franceze, Bucureşti, Corint, 2002; Structurile intelectuale ale romantismului revoluţionar şi contrarevoluţionar. Cazurile istoricilor francezi, germani, români, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2007; Paradigme revoluţionare în secolul al XIX-lea (tipuri europene şi manifestări româneşti), Bucureşti, Editura Academiei, 2008; Social-democraţie şi cultură. De la marxism la postmarxism, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2010; Redefinirea identităţii. Pentru o social-democraţie critică, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2010; Marxismul occidental şi marxismul oriental (ideile, societatea, cultura), Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2011; Capitalism şi democraţie. Principii, structuri, evoluţie (coordonator), Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2013, *** Cunoaştere şi creaţie: orientări caracteristice în cultura modernă, Târgovişte, Cetatea de Scaun, 2015, Familii politice și familii culturale, Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2017, Războiul revoluționar (de la ridicarea în masă la gherila), București, Ed. Militară 2019, Morfologia protestului cultural. Romantism, avangardă, folk-rock, București, Ed. Academiei 2019. A publicat articole de specialitate în „Revista Istorică”, „Studii şi Materiale de Istorie Modernă”, „Revue Roumaine d’Histoire”, „Polis” etc., în periodicele „Cuvântul”, „Cultura”, pe site-ul Critic Atac şi în revista „La Penseé Libre”, care apare în format electronic.



2 Responses to Obstinația răului și închiderea tuturor

Back to Top ↑