Enormități și baliverne

Published on septembrie 4th, 2014 | by Adrian-Paul Iliescu

4

Telectuali români în flagrant delir (pe tema încălzirii globale)

Sute de cercetări știinţifice și analize teoretice confirmă fenomenul încălzirii globale. Sute de instituţii naţionale și internaţionale avertizează asupra consecinţelor sale alarmante. Doar telectualu’ român de dreapta, în autismul său binecunoscut, crede că toată agitaţia e gratuită.

Un exemplu trist: Radu Pavel Gheo, zelator al tuturor stupidităţilor caracteristice Dreptei telectuale autohtone. Pentru Gheo, încălzirea globală este o himeră, o dogmă şi ‘un clişeu bun pentru vulg’ (Lupta cu căldura, în Suplimentul de cultură, nr. 414, 19-25 oct. 2013, p. 5).

Textele ştiinţifice despre încălzirea globală i se par că seamănă ‘al naibii de mult cu cele propagandistice, multiplicate după tipic de activiştii comunişti’ (idem).

Se putea? Se putea fără o trimitere la comunism? Telectualu roman de dreapta are idei puţine (de tot) dar fixe (la culme); cea mai importantă dintre ele este că ‘tot răul vine de la comunism’. Nici încălzirea globală nu putea deci pleca din altă sursă.

În incultura sa abisală, telectualu autohton crede că sursa originară de răspândire a ideii încălzirii globale a fost cartea lui Al Gore Un adevăr incomod. Cum Gore nu e om de dreapta, sigur că nu poate fi om serios (în maniheismul primitiv al Dreptei româneşti). Ce spunea el acolo nu pot fi decât bagatele neocomuniste… alcătuind o ‘religie laică globală’! (idem).

Dar de unde ştie Gheo că încălzirea globală nu e treabă serioasă? Păi a observat el personel…: ‘simţurile proprii îmi spun că, parcă, an la an se face tot mai frig’. Or fie ele laboratoare care studiază problema de decenii, or fi măsurători statistice care redau precis evoluţiile climatice, or exista studii ştiinţifice făcute de experţi – dar toate asta sunt chix, dacă lui Gheo simţurile personele îi spun altceva. Telectualu român n-are habar de ştiinţă, dar (în schimb) are o încredere absolută în simţurile proprii. De aici marea sa nesimţire faţă de date şi argumente.

Dar el n-a divorţat doar de ştiinţă, ci şi de bunul simţ comun. Acesta îi spune oricui că e preferabil să consumi mai puţină energie decât mai multă (în acelaşi scop). Ca atare, tot omul sănătos la minte îşi înlocuieşte becurile incandescente cu becuri ecologice. ‘Niet!’, glăsuieşte telectualu autohton cu mâncărimi literare – economia de curent electric n-are nici o noimă, de fapt tot dogma ‘încălzirii globale’ e la mijloc: ‘De aceea avem acum în U.E. becuri ecologice în loc de becuri cu filament: fiindcă luptăm împotriva încălzirii globale’ (idem). Asta (veţi conveni) e memorabilă.

Rubrica lui Radu Pavel Gheo din Suplimentul de cultură se numeşte ‘Românii e deştepţi’. Dacă ironia implicată e o autoironie, autorul şi-a atins întru totul scopul: telectualii noştri e deştepţi rău! Feriţi-vă!

Tags: , , , , , , , , ,


About the Author4 Responses to Telectuali români în flagrant delir (pe tema încălzirii globale)

 1. Din cărțile sale reiese că Radu Pavel Gheo e un băiat bun la suflet dar care suferă de un complex provincial teribil. Degeaba a fost în America, și degeaba a muncit pe acolo, că tot provincial a rămas. Poate de aceea simte și el nevoia să repete ca un mic, mărunt și insignifiant papagal toate prostiile, toate mantrele inepte ale „elitei” de pe Dâmbovița. Fiindcă nu se poate autovalida ca om și ca intelectual decât prin sârguința de școlar cu care repetă ceea ce spun „oamenii de bine” de la „centru”.

  • AC says:

   M-a cam speriat titlul. 🙂
   Sindromul „racirii globale” face ravagii în rândul… economiștilor si finantistilor, dar ‘telectualii care au dat lovitura la loteria vizelor sunt victime sigure.
   Aș preciza totuși că „textele științifice” la care face referire Gheolandăr sunt cel mai probabil abordări de tip Discovery Channel, Science for Chumps sau Știința pentru… tonți.

  • Maxa says:

   Imi aduc aminte ca citisem o povestire scurta de-a lui Radu Pavel Gheo, care avea ca subiect tocmai scenariul cresterii nivelului oceanului, al Marii Negre, inundarea culoarului Dunarii, a sudului Romaniei, a nordului Bulgariei si Serbiei, stergerea granitelor dintre ele si crearea unui soi de no man’s land, plin de contrabandisti. Nu mai retin insa daca cresterea nivelului oceanului se datora topirii calotei glaciare ca urmare a incalzirii globale sau ca urmare a unui razboi / accident atomic in zona Polului Nord.

Back to Top ↑