Consumatorii pot alege şi opţiunea rezistenţei active şi constructive în f..." /> ARCU: Consumatorii pot alege şi calea rezistenţei active... - Argumente și fapte

Focus

Published on septembrie 21st, 2014 | by Cristina Toderaş

0

ARCU: Consumatorii pot alege şi calea rezistenţei active…

Consumatorii pot alege şi opţiunea rezistenţei active şi constructive în faţa deciziilor haotice ale autorităţilor de reglementare în domeniul utilităţilor

Începând cu trimestrul IV 2011, care a marcat demararea aşa-zisului proces de liberalizare al pieţei, consumatorii reglementaţi de gaze naturale – consumatori casnici, instituţii publice sau sociale dar şi firme – plătesc sistematic sume nejustificate incluse în preţul final aprobat pentru gazele naturale.

Aceste sume provin din:

  • includerea în preţul final a unor sume fără acoperire, în pofida reglementărilor în vigoare;

S-a ajuns astfel ca, în multe cazuri, peste 20% din preţul să cuprindă sume fără justificare legală. Vom arăta public acest mecanism după depunerea acţiunilor în justiţie pentru anularea actelor normative în cauză; conform estimărilor actuale, începând cu luna septembrie vom înainta aceste cereri.

  • estimarea defectuoasă – dacă nu chiar cu rea-credinţă – a tuturor componentelor variabile ale facturii.

De exemplu, preţul-ţintă al programului de ‘liberalizare’ al pieţei gazelor – 119 lei/MWh – este mai mare decât preţul la care se tranzacţionează gazele pe bursele europene începând cu 2012. Mai mult, nivelul la care se vinde acum producţia internă consumatorilor non-casnici – 89,40 lei/ MWh – este mult mai mare decât preţul pe care îl încasează Gazprom pentru importurile în România. Aşadar, aliniem preţul, dar la ce?? Pentru informaţii mai detaliate, citiţi Liberalizarea ‘reglementată’ a pieţei de gaze (pe site-ul ARCU)

De altfel, multe aspecte concludente rezultă chiar din seria de analize pe care am început-o – dedicată procesului de liberalizare – şi care va prezenta modul abuziv prin care se impun consumatorilor creşterile de preţ.(trimitere)

În aceste condiţii, începând cu luna septembrie,

ARCU va demara o serie de proceduri legale vizând anularea creşterilor nejustificate ale preţului final la gazele naturale pentru consumatorii reglementaţi, respectiv recuperarea prejudiciilor produse consumatorilor.

 Dacă aţi fost sau sunteţi afectat de aceste creşteri aberante de preţ, vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru.

Detalii pe site-ul: www.arcu.ro

 

Tags: , , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑