Puncte de vedere vot în Elveția

Published on februarie 4th, 2017 | by Claudiu Gaiu

0

Salvaţi corupţia!

Şi totuşi, cum să protestezi împotriva corupţiei? E ca şi cum ai face referendumuri în favoarea păcii! Adversarii politici sunt susţinătorii ei fervenţi? Teoretic, nici nu ar fi o prostie. Mari epoci şi realizări ale civilizaţiei sunt opera corupţiei: Renaşterea, Parisul baronului de Haussmann, birocraţia chineză, reinstaurarea economiei de piaţă în Europa Centrală, toate sunt operele venalităţii omeneşti.

Dar bineînţeles, Liviu Dragnea nu e un  Borgia, un Napoleon al III-lea sau un adept al neoconfucianismului managerial. Ca şi pe junele său coleg, Victor Ponta, e greu să-l acuzi de vreo opţiune politică sau morală. Are faţă de el avantajul mustăţii, care o vreme te poate face să-l crezi mai abil, însă la prima criză serioasă a dovedit că o poartă în mod abuziv. Cu atât mai absurd e să-l vezi întronat de protestatari ca reprezentant de frunte al bolşevismului bubonic!  Politician din pepiniera reformistă a FSN-ului, fost membrul al Petre Roman’s boys club, chiar dacă nu atât de vizibil precum Traian Băsescu sau Adrian Severin, Dragnea nu l-a trădat pe părintele capitalismului românesc, Ion Iliescu. Ca om politic nu se născuse încă la vremea marii schisme între cele două doctrine surori: „spre capitalism prin şoc” (Roman) şi „spre capitalism cu paşi mărunţi şi repezi” (Iliescu).  Doar că s-a dumirit mai târziu. Nu era greu să vezi că ai mai mari şanse să termini întreg o cursă de raliu urban faţă de un Monster truck show. Şi în 2000, după ce constată neputinţa cronică a guvernelor CDR, cu care PD-ul se aliase, intră în singurul partid demn de acest nume, ctitor al celor mai importante privatizări ale economiei româneşti, pe atunci numit PDSR.

Pot să iasă în stradă şi jumătate de milion, pot scrie CTP-ii şi Tolontanii despre revoluţii, dar nu vom avea nici măcar un eşec al manifestaţiilor, pentru că, într-o prelungită pubertate politică, manifestanţii de toate vârstele nu au formulări demne de un mesaj politic. Ok, sunteţi împotriva graţierii politicienilor corupţi, dar o formulare politică înseamnă o contrapropunere privitoare la codurile penale şi regimul detenţiei. Dacă e doar „jos Dragnea”, sunteţi la fel de neserioşi ca și cei ce dau ordonanţe de urgenţe sau fac propuneri de legi cu dedicaţie! Halal Rivoluţie!

Propăşirea materială şi spirituală nu vine răsturnarea guvernului şi înlocuirea lui. Ci dintr-o justă apropriere a sevelor corupţiei!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑