Puncte de vedere

Published on noiembrie 17th, 2019 | by Alexandru Racu

0

Spectacol sinistru

De câteva zile, asistăm la un spectacol sinistru, demn de literatura lui George Orwell.

Pentru șeful de campanie al lui Klaus Iohannis, refuzul acestuia de a dezbate cu Viorica Dăncilă se explică prin faptul că nu Iohannis, ci Dăncilă este cea care duce lipsă de o „cultură a dialogului”, chiar dacă femeia, transformată de doi ani și mai bine în țintă a tuturor lăturilor extrase din registrul noului „civism” al m[…]ii, chiar nu țin minte să fi jignit pe cineva și, în măsura în care recurge la eschivă, o face mult mai puțin decât Iohannis, care doar asta face, până la capăt. Dar, în condițiile în care doar atâta poate șeful de campanie electorală al bolovanului prezidențial, corpul didactic (sau doar conducerea, pe fondul tăcerii corpului didactic?) de la fosta Academie de Partid „Ștefan Gheorghiu”, actualmente SNSPA, îi ține isonul și organizează o „dezbatere” la care Dăncilă nu e invitată.

Evident, respectiva „dezbatere” este, în cel mai bun caz, o conferință de presă. Proprietatea termenilor s-a evaporat cu totul din templul științei pe fondul entuziasmului ungerii președintelui neamț pentru un al doilea mandat. În plus, universitarii de la SNSPA, imparțiali ca toți universitarii români, nici măcar nu-i adresează contracandidatei lui Iohannis invitația de a purta o „dezbatere” similară separată, în condițiile în care, așezat simbolic pe tronul științei de la Biblioteca Centrală Universitară, primul bărbat al statului n-are curaj să dezbată cu cea pe care, de doi ani și mai bine, lumea educată și civilizată n-a scos-o din „proasta satului”.

Însă, bineînțeles, la fel cum muțenia președintelui este, de fapt, „cultură a dialogului”, tot așa, lașitatea lui e „prestanță” vrednică de un urmaș al lui Carol I (aștept să-l așeze și pe Iohannis, eventual călare pe o bicicletă, alături de statuia ecvestră a primului rege german al României moderne din fața Bibliotecii Centrale Universitare).

În fine, Activewatch și alți civici de la monitorizarea presei și lupta împotriva discriminării, imparțiali și ei ca tot românul oengist, tac mâlc atunci când întâiul jurnalist al țării spune că Dăncilă are nume țigănesc, ce simbolizează cerșetoria, dar redevin subit activi, sesizându-se de urgență, atunci când Olguța Vasilescu nu face decât să tragă concluzia logică din declarația cel puțin iresponsabilă a unui șef de stat ce proclamă starea de război (civil) ca alternativă legitimă la competiția electorală.

Cred că romanul lui Orwell ar fi trebuit să se numească nu 1984, ci 2024, anul în care Iohannis își va încheia cel de-al doilea mandat. Încă cinci ani în ritmul ăsta și mancurtizarea va fi deplină și iremediabilă.


About the Author

este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti; Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena; doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa. În 2017 a publicat la Editura Tact Apostolatul antisocial.Comments are closed.

Back to Top ↑